fbpx

EXCLUSIV Cadru universitar acuzat de hărțuire, inclusiv că a sărutat cu forța o studentă. Alexandru Matei: „Nu mi se pare că am hărțuit pe cineva”

de Liviu Ardelean

Profesorul Alexandru Matei de la Universitatea Transilvania din Brașov, care a fost asociat și la alte instituții academice din țară, este acuzat de mai multe femei de hărțuire. Cel puțin cinci persoane au descris pe Facebook situațiile în care conferențiarul de la Facultatea de Litere le-a făcut avansuri în timp ce erau studente sau eleve la alte instituții de învățământ, pe parcursul mai multor ani. Una dintre victime spune că a fost sărutată de acesta în public, fără permisiunea ei.

Alexandru Matei și-a recunoscut faptele, într-o declarație pentru educatieprivata.ro, și consideră că femeile care îl acuză au procedat bine că au mărturisit public. În același timp, profesorul susține că nu i se pare că a hărțuit pe cineva, dar se așteaptă ca instituția academică brașoveană să ia măsuri în privința lui. Însă nu știe la ce să se aștepte, pentru că nu cunoaște prevederile regulamentelor interne.

Universitatea Transilvania din Brașov, unde Alexandru Matei este cadru didactic din 2019, a transmis pentru educatieprivata.ro că nu a fost înregistrată nicio sesizare până acum și că a fost informată Comisia de etică, pentru a analiza informațiile apărute în spațiul public.

Mai multe femei, care au fost contactate de cadrul didactic în privat, în timp ce erau studente sau chiar eleve la alte instituții de învățământ decât cele la care el activa, spun că nu au vorbit până acum despre cele petrecute pentru că le-a fost teamă sau pentru că nu înțelegeau ce li se întâmplă. Unele dintre ele au publicat imagini cu conversațiile pe care le-au avut online cu profesorul.

„Ești cam bună… but u re in love with someone else, and i am already married… (dar ești îndrăgostită de altcineva, iar eu sunt deja căsătorit… – trad.)”; „dar trimite-mi poza full, să văd dacă ai motive de complex, adică cu tine, nu doar chip”, sunt câteva dintre mesajele primite de Mălina.

Mărturiile femeilor

Mălina Lipară-Văraru, studentă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, este prima persoană care a luat atitudine și a dezvăluit comportamentul profesorului. Ar fi fost „agățată” de Alexandru Matei cu o statistică fictivă, pentru care i-a cerut ajutorul.

„Foarte multe femei mi-au scris, se pare că, indiferent că la Brașov, Iași, București sau pe unde a mai avut el cursuri, a avut același comportament cu toate studentele. Și dacă atâtea generații de studente au fost traumatizate, ar fi de bun simț ca măcar viitoarele generații să aibă dreptul la educație. Eu, până la urmă, mi-am permis să postez pentru că nu am fost studenta lui. Însă nu vreau să îmi imaginez cât de traumatizate au rămas cele care au fost agresate sexual în viața reală, cele care au fost obligate să facă favoruri ca să treacă la Franceză ș.a.m.d. (…) La Brașov predă Limbra franceză, așa m-a abordat și pe mine. Mi-a scris că voia să facă o statistică cu mediile și notele de la Franceză, pentru că eu sunt la Cluj și dacă pot vorbi cu profesorii mei să îi întreb. Eu chiar l-am crezut și am început să-l ajut la această statistică fictivă a lui. Are aceleași texte cu absolut toate femeile până în 25 de ani, dar de obicei îi plac studentele. Aveam 18 ani când mi-a scris.

E foarte important că mai multe femei și-au făcut curaj să vorbească despre asta. Cine știe câte nu au curajul să vorbească. Mi se pare parșiv și faptul că nimeni de la Universitatea Transilvania nu are absolut nicio reacție, deși e clar că, dacă știe deja tot internetul, știe și universitatea. Nici decanul Facultății de Litere nu a avut nicio reacție”, a declarat Mălina pentru educatieprivata.ro.

În urma mărturisilor făcute de Mălina, și alte femei au publicat cum au fost abordate în același fel de profesorul Alexandru Matei. Uneia dintre ele i-ar fi făcut avansuri când încă era în liceu și era minoră.

„Am fost abordată de Alexandru Matei în același stil în care le-a scris și lor, când eram elevă în clasa a zecea de liceu și nici nu împlinisem 18 ani. Iar ceea ce a încercat Alexandru Matei să facă a avut consecințe serioase în ceea ce privește stima mea de sine și sănătatea mea mintală. Însă lucrurile nu s-au oprit aici. Peste ani, coleg fiind la o universitate privată cu mama prietenului meu din facultate, Alexandru Matei i-a spus acesteia, atenționând-o, să aibă grijă cu cine se leagă fiul ei, pentru că eu aș fi foarte experimentată în relații cu bărbați mult mai în vârstă decât mine. Cred că vă imaginați cât de multe neplăceri mi-a putut face prin asta, cât de mult mi-a afectat calomnia lui relația și, în general, viața. Vedem aici un pattern: refuzul din partea tinerelor fete atrage după sine, la distanță de câțiva ani, încercări de răzbunare prin diferite căi. În cazul meu, după ce i-am spus mamei despre calomniile la adresa mea, mama a luat măsuri și i-a comunicat că, dacă va continua, îl va da în judecată. Sper că de acum înainte nu va mai îndrăzni să continue să hărțuiască tinere fete. Las mai jos niște capturi de ecran cu o conversație care a avut loc în 2012, când eu aveam 17 ani”, a dezvăluit Cătălina pe Facebook.

Alina, care nu i-a fost studentă lui Alexandru Matei, povestește cum acesta a sărutat-o în timp ce se aflau în public, la Biblioteca Centrală Universitară, fără consimțământul ei.

„Ce s-a întâmplat e că ne-am întâlnit la BCU și am început să discutăm despre un subiect legat de literatură. Nimic altceva. Nu-mi era profesor, terminasem de curând facultatea. M-a invitat apoi la un ceai și în mijlocul unei discuții abstracte, despre literatura contemporană franceză, m-am trezit cu el peste mine că mă pupă, adică pupat fulger, fără spații de manevră. Sigur că m-am retras, m-am fâstâcit, dar în loc să fac scandal și să plec, m-am purtat ca și cum asta nu se întâmplase, am negat, am vrut să închei decent conversația și să plec. Asta am și făcut, după puțin timp, dar m-a condus până la metrou și acolo iar m-a strâns și m-a pupat, tot fără să consimt, tot fără să încurajez, după ce refuzul meu fusese clar și evident. I-am povestit totul imediat partenerului meu de atunci. Și au urmat mesaje, spre stupoarea mea, pentru că nu-urile fuseseră cât se poate de clare. Îmi scria despre părți ale corpului meu, nu despre literatura franceză. Erau mesaje insistente de flirt. Nu le reproduc, nu le mai am, am vrut să mi le șterg din sistem. Mesajele s-au oprit pentru că am insistat să se oprească și am revenit la o reație neutră, inevitabilă cumva pentru oameni care interacționează în același mediu. Părea că a înțeles că nu e cazul și s-a oprit”, scrie Alina.

 „Nu mi se pare că am hărțuit pe cineva”

Alexandru Matei este conferențiar la Universitatea Transilvania din Brașov din 2019, potrivit datelor furnizate de instituție. Conform CV-ului, el predă „Istoria literaturii franceze: evul mediu și secolul XX”. În trecut, acesta a mai fost lector la Universitatea Ovidius din Constanța (2017 – 2019), lector la Departamentul de Limbi Moderne Aplicate al Universității Lumina din Bucureşti (2013 – 2017), a avut mai multe grade universitare la Universitatea Spiru Haret, Facultatea de Litere și Limbi Străine în perioada 1999 – 2013, a predat Limba Franceză la Liceul Economic Mircea Vulcănescu din București, între 1998 – 1999, și a fost colaborator la Catedra de Teoria Literaturii, Facultatea de Litere de la Universitatea din București, în perioada 2009 – 2013.

Contactat de educatieprivata.ro, cadrul didactic a recunoscut faptele și spune că nu i se pare că a hărțuit pe cineva.

„Din punctul meu de vedere, cred că am spus scuze… tot ce înseamnă, în sfârșit, discuții și gesturi pe care le-am făcut și au lezat acea persoană. Pe de altă parte, nu e vorba de studentele pe care le-aș fi avut eu. Cazurile de pe Facebook sunt… în sfârșit, diverse… e vorba de chestiuni care s-au întâmplat acum mai mult timp și atât, n-am ce să spun altceva. (…) Cred că sunt persoana de la care pornesc niște lucruri, nu e rău că pornesc, dar faptul că eu sunt cel de la care pornesc nu îmi face bine, dar asta nu contează pentru spațiul public”, a declarat Alexandru Matei pentru educatieprivata.ro.

Întrebat dacă se așteaptă să fie luată vreo măsură în privința sa, profesorul a răspuns afirmativ, dar nu știe la ce să se aștepte pentru că nu cunoaște regulamentele instituției academice.

„Mă aștept, dar nu știu să spun la ce să mă aștept, pentru că nu cunosc regulamentele. Ceea ce veți publica sunt cazuri pe care le știu și pe care le-am văzut pe Facebook, unele sunt puțin exagerate… în fine, nu contează… dar sunt lucruri pe care le-am făcut acum mai mult timp. Cel mai recent este din 2020, cel de la care a pornit tot, dumneavoastră veți judeca în funcție de mesajele pe care le-a postat Mălina, în ce măsură reprezintă un abuz… Dacă vi se pare hărțuire, ok. Nu mi se pare că am hărțuit pe cineva. Cred că dacă aș fi făcut acest lucru, aș fi ajuns la Poliție. S-ar fi întâmplat ceva atunci, mă gândesc”, a mai adăugat conf. dr. Alexandru Matei pentru educatieprivata.ro.

Reacția Universității Transilvania

Liliana Rogozea, prorector cu relațiile publice la Universitatea Transilvania din Brașov, a transmis, la solicitarea educatieprivata.ro, că nu a fost înregistrată nicio sesizare până acum și că a fost informată Comisia de etică, pentru a analiza informațiile apărute în spațiul public.

„În legătură cu solicitarea dumneavoastră referitoare la prof. Alexandru Matei, cadru didactic al instituției noastre începând cu data de 01.10.2019, vă comunicăm următoarele:

1.⁠ ⁠La nivel instituțional nu a fost înregistrată nicio sesizare referitoare la încălcări ale normelor de etică academică săvârșite de prof. Alexandru Matei.

2.⁠ ⁠Ca urmare a informațiilor la care faceți referire și care au apărut în mediul online, conducerea Universității Transilvania a informat Comisia de etică universitară pentru a analiza aceste informații și pentru a ne transmite un punct de vedere.

UNITBV a reacționat și va reacționa întotdeauna, în acord cu legislația în vigoare, atunci când există fapte prin care se încalcă norme ale eticii academice”, a transmis reprezentantul instituției.

Universitatea Transilvania se mai confruntă cu un scandal în această perioadă, după ce profesorul Marius Botiș, acuzat că pica intenționat studentele la examene pentru a obține favoruri sexuale, a fost destituit la începutul anului. Consiliul de Etică și Management Universitar (CEMU), aflat în subordinea Ministerului Educației, ar urma să hotărască dacă decizia rămâne definitivă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.