fbpx

Estonia, țara cu abandon școlar aproape zero: De-a lungul anului școlar, toţi profesorii sunt testaţi

 Mart Laidmets,  adjunctul ministrului educaţiei din Estonia, a explicat, într-un interviu acordat emisiunii ”Pașaport diplomatic” de la Digi 24, cum reușește țara sa să aibă o rată a abandonului școlar aproape de zero.

De-a lungul anului școlar, toţi profesorii din ţară sunt testaţi. Statul îşi poate da seama astfel unde sunt situaţii care trebuie îmbunătăţite, astfel încât să nu sufere calitatea educaţiei. Pentru estonieni este esenţial ca toţi copiii să aibă şansa să meargă la şcoală”, a explicat oficialul estonian.

”Curriculumul de bază naţional este acelaşi pentru toată lumea. Dar şcolile sunt diferite. Sunt şcoli private, şcoli ale municipalităţii, şcoli care ţin de guvernul central, dar scopul este acelaşi, obiectivele. Şi putem spune că acelaşi sistem era şi în perioada sovietică, dar, ce este specific pentru Estonia este faptul că şcolile sunt cu adevărat autonome. Îşi pot folosi propriile metode pentru atingerea obiectivelor. Nu trebuie să facă toţi lucrurile în acelaşi fel, dar trebuie să atingă toţi aceleaşi obiective, următorul nivel.

Deci, am păstrat o parte din metoda prin care fiecare copil, fiecare băiat şi fată, din fiecare colţ al Estoniei trebuie să primească o educaţie foarte bună. Dar, bineînţeles, este diferită viaţa din zonele rurale, dintr-un sat mic, şi cea din şcolile mari, din Tallinn. Dar calitatea educaţiei trebuie să fie aceeaşi”, a adăugat Laidmets.

”Am învăţat multe de la Finlanda, pentru că este o ţara vecină şi am făcut schimbări curajoase în anii 90, dar încă păstrăm şi părţile bune din sistemul vechi.

În timpul comunismului aveam cursuri bune de matematică, ştiinţe naturale, bineînţeles, umanul şi ştiinţele sociale erau mai slabe, la fel şi integrarea anumitor materii în şcoli.

Dar am învăţat de la Finlanda şi am făcut primele schimbări în 1996 şi durează mult în sistemele de educaţie până vezi efectele schimbării”, a mai explicat adjunctul ministrului educației.

Potrivit raportului european ”Estonia-leaving education early”, rata abandonului școlar din această țară era, în 2013, de 0,4%.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.