fbpx

Cadoul pe care și l-a făcut Finlanda de Centenarul său: o Bibliotecă

Finlanda a sărbătorit în 2017 aniversarea a 100 de ani de existență ca stat suveran. Autoritățile de la Helsinki au găsit, însă, o altă metodă de a onora Centenarul decât festivitățile obișnuite: construirea Bibliotecii Centrale din Helsinki, cunoscută ca și ”Oodi”. Aceasta urmează să fie deschisă în decembrie 2018.

Decizia de a marca aniversarea în acest mod a fost luată prin consens politic general. Costul estimat al proiectului este de 98 de milioane de euro, dintre care Guvernul s-a angajat să plătească  30 de milioane, iar Primăria din Helsinki a acoperit restul.

biblioteca Finlanda

Situată în apropierea Parlamentului, Biblioteca Centrală din Helsinki va găzdui nu doar cărți și săli de lectură,  ci și un cinematograf, un studio de înregistrări, și un spațiu în care obiecte vechi vor putea fi recondiționate și transformate în altele noi.

Potrivit clasamentului făcut public de Națiunile Unite, Finlanda a fost declarată drept țara cu cel mai mare indice al fericirii, în 2018.

De asemenea, Finlanda este una dintre țările cu cele mai performante sisteme de educație din lume.

În 1917, în timp ce în Rusia se desfășura Revoluția bolșevică, Finlanda s-a declarat independentă. Un război civil a izbucnit între grupările numite Roșii și Albi. „Roșii” erau socialiști, fiind susținuți de bolșevici, iar „Albii” erau conservativi, fiind susținuți de Germania imperială. Albii finlandezi au învins și Finlanda a rămas o țară suverană și independentă.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.