fbpx

Elevii din Little London International Academy l-au ”judecat” pe Ghiță din Moara cu Noroc

Liceenii din clasa a X-a de la școala privată Little London International Academy au participat la un ”proces” inedit: judecata personajului Ghiță din nuvela realist-psihologică “Moara cu noroc”, de Ioan Slavici.

Activitatea a fost organizată în cele mai mici detalii:
Dosarul adus în instanță: Ghiță – personajul din Moara cu noroc.
Acuzația: Acțiunile lui Ghiță declanșează finalul tragic? Este Ghiță responsabilul moral al decăderii Anei?

Procesul a fost organizat după tiparul unei ședințe de judecată reale din sistemul anglo-saxon, o parte dintre elevi îndeplinind rolul procurorilor, alții pe al avocaților, al inculpatului, al judecătorului sau al specialiștilor. Moderator a fost profesoara de limba română Iuliana Costea.

În cele din urmă, Ghiță a fost condamnat de jurați, cu majoritate de voturi.

Părinți și profesori au fost invitați să participe și chiar să își asume un rol activ în derularea procesului fiind jurații care, în final, au apreciat cel mai mult acest mod de a transmite cunoștințe copiilor.

”Activitatea s-a desfășurat sub imboldul căutării sensurilor: definirea lipsei de măsură în contextul societății noastre, semnificația literaturii în relație cu propriile experiențe, resuscitarea textelor clasice și scoaterea de sub clișeele de interpretare! Activitatea a avut la baza două metode de predare a literaturii: procesul literar și “debating literature”, îmbinarea celor două punând elevul în contextul gândirii critice, al reflectării pe baza textului, analizării și interpretării. Nucleul procesului l-a constituit întrebarea: În ce măsură transfigurarea realității conturează înțelegerea lumii, a omului, a societății în care trăim?”, a explicat sensul acestui eveniment profesoara Iuliana Costea, pentru Educație Privată.

Dacă doriți să rămâneți la curent cu activitatea Little London International Academy, urmăriți și pagina de Facebook a școlii.