fbpx

Dr. Mihai Craiu: Nu administrați copiilor antitusive din proprie inițiativă! Ce riscuri sunt

Photo 17019359 / Cough Syrup © Greenland | Dreamstime.com

Dr. Mihai Craiu, medic pediatru, atrage atenția că administrarea de antitusive la copii, fără indicația medicului, poate fi periculoasă.  Pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii, medicul explică riscurile unei astfel de practici.

Ce spune dr. Mihai Craiu:

Sezon de viroze respiratorii la copil și nu numai…
Si, din acest motiv, o mulțime de prescripții inutile sau chiar periculoase de medicamente antitusive.
Medicamentele antitusive inhibă reflexul de tuse și reprezintă doar O PARTE din medicamentele prescrise în cazul unui pacient care tușeste.
Pacienții ce tușesc pot primi medicamente personalizate, destinate controlului cauzelor ce produc tusea sau mecanismelor ce facilitează sau agravează tusea. Acestea au mecanisme de acțiune foarte diferite…
Revin. Doctoriile ce opresc reflexul de tuse în cazul copiilor cu tuse umedă/productivă au același efect ca oprirea ștergătoarelor atunci când șofăm pe ploaie. O astfel de acțiune poate produce accidente!
Dextrometorfanul (un antitusiv central) a fost semnalat recent (https://www.webmd.com/mental-health/addiction/ss/slideshow-commonly-abused-drugs) ca fiind unul din „campionii” efectelor adverse/toxice în SUA.
Excesul acestuia poate genera halucinații, vărsături, tahicardie sau, rareori, leziuni cerebrale.
MESAJ PRACTIC – nu administrați din proprie inițiativă antitusive și dacă vi le prescrie un medic fără explicațiile necesare (sau cu explicații pe care nu le-ați înțeles…), vă rog să vă mai gândiți. Există riscul să produceți foarte mult rău.
Oricând puteți solicita o a doua opinie!

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-ill-child-cough-syrup-image17019359

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.