fbpx

Un elev a inventat un dozator de medicamente care dă un e-mail familiei, dacă bolnavul a uitat să ia pastila

Sursă foto: arhiva personală via Adevărul de Brăila

Un elev din Brăila a creat un dozator de medicamente pentru persoanele care uită să îşi ia pastilele la anumite ore sau care au mai multe pastile de luat. Proiectul va intra în cursa pentru competiţia InfoEducaţie, relatează ediția de Brăila a cotidianului Adevărul.

Potrivit sursei citate, Sebastian Roşioru are 15 ani şi este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional ”Gh. M. Murgoci” Brăila, fiind pasionat de robotică. Ideea de crea un dispozitiv de medicamente i-a venit atunci când a auzit o discuţie între două persoane în vârstă.   „Am asistat la o discuţie între două persoane în vârstă, una dintre ele se plângea că are foarte multe medicamente de luat şi îi este frică să nu uite să le ia pe unele. Am lucrat aproximativ două luni, ceea ce reprezintă 90% din proiectul final, restul fiind mici ajustări”, povesteşte Sebastian .  

Dispozitivul nu este un simplu dispenser de medicamente. Pe lângă dozajul programat poate anunţa un aparţinător/membru al familiei în cazul în care persoana în cauză nu a luat pastilele la timp. O persoană alimentează dispozitivul, care la ora indicată emite un semnal sonor specific de atenţionare.  

„Dacă persoana nu îşi ia medicamentele, dispozitivul va trimite un e-mail sau mesaj apropiaţilor care află astfel că pacientul nu a luat doza indicată pentru ora respectivă. Bolnavul va putea fi contactat telefonic de cel desemnat să aibă grijă de el pentru a fi atenţionat asupra medicamentelor sau chiar va primi vizita celui care îl îngrijeşte”, povesteşte tânărul.   Dispenserul de medicamente a luat naştere în cadrul „Makerspace”, un proiect iniţiat de Biblioteca Judeţeană „Panait Istrati” din Brăila, care are ca scop promovarea educaţiei STEM-Ştiinţe, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică, dar şi a tinerilor valoroşi. Aici, Sebastian Roşioru a reuşit să îşi descopere abilităţile şi pasiunea pentru modelare şi simulare 3 D.

dozator de medicamente

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.