Dr. Mihai Craiu, la Magic FM: ”Cel mai bun antiviral rămâne spălatul pe mâini”

Sursă foto: https://www.facebook.com/radiomagicfm

“Cel mai bun antiviral rămâne spălatul pe mâini”, a declarat doctorul pediatru Mihai Craiu, la o emisiune difuzată de postul de radio Magic FM. În contextul înmulțirii cazurilor de gripă, acesta a vorbit despre un studiu american recent, conform căruia ducem mâinile la nas, la gură sau la ochi, în mod involuntar, de 23 de ori în decursul unei ore.

Potrivit doctorului Mihai Craiu, masca trebuie purtată de cei are strănută, tuşesc, pe cei sănătoşi nu îi apară masca foarte bine pentru că particulele virale sunt foarte mici. ”Ar trebui să ne bazăm pe vaccinuri”, susține doctorul Craiu.”

El a adăugat că ce se întâmplă acum este un decont pentru o sumă de inabilități anterioare, în sensul că nu s-a găsit de cumpărat cu ușurință vaccinul antigripal.

”Știm cu exactitate de la experții în epidemiologie că sezonul de gripă se întâmplă cel mai ales în februarie”, a precizat medicul.

El a mai spus că virozele de sezon nu pot fi tratate cu antibiotice, iar cele de tip antiviral funcţionează doar pentru virusurile pentru care au fost create. Trebuie să mergem la medic pentru a primi tratamentul corect, iar antiviralele trebuie prescrise cu masură.

În cadrul grupelor de risc, sunt puţini copii, cei între 6 luni şi 5 ani şi care pot fi vaccinaţi. Şi sunt copiii cu comorbidităţi, diabet, insuficienţă renală, cancer.  ”De aceea nu trebuie să extrapolăm spaima asta la toți copiii”, afirmă medicul.

”Anul trecut pe vremea aceasta nu erau 8 decese, ci erau 40”, a punctat Craiu. El a precizat, totuși, că punctul maxim al îmbolnăvirilor ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii februarie.

Vorbim despre sezonul gripal cu medicul pediatru Mihai Craiu Spitalul Virtual pentru Copii.

Publicată de Magic FM Romania pe Marţi, 28 ianuarie 2020