fbpx

Dr. Mihai Craiu: ”Este absolut imoral să duci un copil gripat la grădiniță”

Într-un interviu acordat medichub.ro, doctorul Mihai Craiu explică de ce părinții care insistă să își ducă la grădiniță copiii afectați de gripă procedează în mod greșit. Medicul vorbește, de asemenea, de măsurile de prevenire a gripei, dar și de tratamentul corect al acesteia.

 ”Gripa are trei lucruri în comun la copilul mic: în primul rând, debutul foarte rapid, adică am dus copilul la grădiniţă, aparent bine, dar seara, înainte de culcare, constatăm că e bolnav. Al doilea lucru este ascensiunea febrilă relativ rapidă şi mare, adică nu face temperatură ca la o răceală obişnuită, la gripă e posibil să facă febră peste 39 de grade din prima zi de boală. Şi al treilea lucru este starea generală. Spre deosebire de toate celelalte boli ale copilului mic, la gripă, copilul se simte neobişnuit de rău. Mulţi părinţi spun că a mai fost bolnav, dar niciodată aşa de grav. Are dureri de muşchi, de cap, de oase şi copilul nu ştie să spună toată astea. Pur şi simplu nu se mişcă. Literatura de specialitate numeşte gripa la debut „fast&furios”, adică vine repede şi e violentă, e termenul epidemiologilor”, afirmă medicul.

Acesta adaugă: ”Două lucuri sunt importante pentru părintele care are un copil cu o boală ce seamănă cu gripa. Primul şi cel mai important lucru este să nu-l ducă în colectivitate. Din păcate, sunt părinţi care au profesii ce îi plasează în dificultatea de a sta acasă cu copilul, dar este absolut imoral să duci un copil gripat la grădiniţă. Al doilea lucru, dacă a început cu febră mare, durere de cap, diaree, vomitat, trebuie mers la un spital de urgenţă pentru copii sau la medicul de familie. Există teste specifice care se fac, ca un exudat nazal, şi se dă rezultatul pe loc. Gripa se tratează cu antivirale, şi nu cu antibiotice.”

Puteți citi interviul integral, aici.