fbpx

Dr. Cătălin Apostolescu: Noua tulpină de coronavirus a ajuns în România

Dr. Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, a anunțat, la B1Tv, că noua tulpină de coronavirus a fost confirmată în România.

Noua tulpină de coronavirus, cu o contagiozitate cu 70% mai mare, potrivit estimărilor, a produs deja efecte dramatice în Marea Britanie, țara intrând în carantină strictă după ce numărul de îmbolnăviri a crescut accelerat.

„Confirmarea e de o oră – o oră și ceva. E vorba de o tânără de 27 de ani din județiul Giurgiu, care s-a prezentat la spitalul nostru în data de 3, cu simptome minime. A fost testată și lăsată să plece acasă. Din datele pe care le avem, nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită.

Dacă informațiile pe care ni le-a furnizat pacienta sunt adevărate, înseamnă că virusul circulă deja în România. Și e mult mai contagios. Ne putem aștepta la o creștere a numărului de cazuri.”, a declarat, pentru B1 Tv, dr. Cătălin Apostolescu.

Ministerul Sănătății a confirmat informația, într-un comunicat:

Una dintre tulpinile SARS-CoV-2 secvențiate în perioada 5-8 ianuarie 2021 la INBI „Matei Balș” se incadrează în varianta cu transmisibilitate crescută B.1.1.7 descrisă in Marea Britanie. În perioada următoare va continua supravegherea prin epidemiologie moleculară a cazurilor suspecte.
Pacienta în vârstă de 27 ani este în stare clinică foarte bună, se află în izolare la domiciliu, supravegheată de medicul de familie conform metodologiei în vigoare.
Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea aglomerațiilor, distanțarea socială și igiena mâinilor.
Doar astfel salvăm vieți și ne putem proteja.

Acum cinci zile, informații despre un caz de COVID-19 cu noua tulpină au circulat în spațiul public, dar acestea au fost dezmințite de autorități. Suspiciunea a apărut la un pacient care s-a întors recent în România, dar purtătorul de cuvânt de la Institutul ”Matei Balș” a spus că urmează să fie făcute teste specifice pentru a se determina dacă, într-adevăr, este vorba de noua variantă a SARS-Cov-2.

Noua tulpină a coronavirusului care se răspândește rapid în Marea Britanie poartă mutații care ar putea însemna că copiii sunt la fel de sensibili la infectare cu aceasta ca adulții – spre deosebire de tulpinile anterioare, au spus, recent, mai mulți oameni de știință, citați de Reuters.

„Acum suntem foarte siguri că această variantă are un avantaj de transmitere față de alte variante de virus care se află în prezent în Marea Britanie”, a spus Peter Horby, profesor de boli infecțioase emergente la Universitatea Oxford și președinte al NERVTAG.

„Există un indiciu că are o capacitate mai mare de a infecta copiii”, a spus Neil Ferguson, profesor și epidemiolog la Imperial College London și, de asemenea, membru al NERVTAG.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.