fbpx

NY Times: Oamenii de știință îndeamnă la calm în privința noii tulpini de coronavirus

Oamenii de știință îndeamnă la calm în legătură cu noua tulpină de coronavirus, afirmând că mutațiile nu sunt neașteptate, consemnează New York Times.

Oamenii de știință spun că sunt îngrijorați, dar nu surprinși de variantele de coronavirus, cum ar fi cea care i-a determinat pe oficialii din Marea Britanie să instituie carantină generală în Sud-Estul țării sâmbătă, declarând că o nouă versiune extrem de contagioasă a virusului a început să circule în Anglia.

La fel ca toți virușii, coronavirusul își schimbă forma, relatează New York Times. Unele variante devin mai frecvente într-o populație pur și simplu prin noroc, nu pentru că modificările oarecum supraîncarcă virusul.

Dar oamenii de știință urmăresc, de asemenea, mutațiile care măresc puterea virusului. O preocupare este că vaccinarea a milioane de oameni și imunitatea crescândă în populațiile umane pot exercita o presiune enormă asupra virusului pentru a evolua către așa-numitele mutații de evadare care evită răspunsul imun.

Mai mulți experți au făcut un apel la calm, spunând că va dura ani, nu luni, până când virusul va evolua suficient pentru a face ca vaccinurile actuale să fie ineficiente.

„Nimeni nu ar trebui să se îngrijoreze că va exista o singură mutație catastrofală care va face inutile toate imunitățile și anticorpii”, a declarat Jesse Bloom, biolog evoluționist la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle.

Va fi un proces care are loc pe scară largă, timp de mai mulți ani și necesită acumularea de mutații virale multiple, a adăugat el. „Nu va fi ca un comutator pornit-oprit”.

În Africa de Sud, unde s-a găsit o variantă similară, oamenii de știință au observat rapid că comportamentul uman a condus epidemia, nu mutațiile,, al căror efect asupra transmisibilității nu a fost încă cuantificat.

Evadarea din imunitate necesită ca un virus să acumuleze o serie de mutații, fiecare permițând agentului patogen să erodeze eficiența apărării corpului.

Citește și

Ravi Gupta, profesor la Cambridge, despre noua tulpină: Virusul ar putea fi pe drumul către evitarea vaccinului

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.