fbpx

De ce are succes Educația în Estonia. Profesori cu libertate, lipsa politizării și mese gratuite

Photo 253371774 © Jaanall | Dreamstime.com

Sistemul de educație din Estonia este considerat printre cele mai performante din întreaga lume. Elevii din această țară au obținut rezultate excelente la testele PISA (locul 1 în Europa), iar digitalizarea a devenit o realitate nu doar în școli, ci și în întreaga societate.

Un reportaj realizat de The Guardian enumeră câteva caracteristicile sistemului de învățământ estonian. Printre acestea: lipsa politizării, profesori cu un grad mare de libertate, dar și măsuri de intervenție socială, precum mesele gratuite.

Kristina Kallas, ministrul Educației din Estonia, a explicat pentru The Guardian că politicienii nici măcar nu sunt tentați să controleze sistemul de învățământ.

Kallas crede că puterea sistemului de educație al Estoniei provine din faptul că „este construit de jos în sus, nu este condus de guvernul central și nu a fost niciodată. Sistemul de învățământ este mai vechi decât statul.” Există politicieni care ar dori să aibă mai mult control asupra ei? „În mod surprinzător, nu”, spune Kallas. „Toată lumea lasă educația în mâna experților. Profesorii și universitățile o dezbat, uneori în mod public și există argumente dacă ar trebui făcut în acest fel sau în alt mod, dar nu sunt politicienii cei care impun aceste lucruri.”

Henrik Salum, directoarea unei școli din Talinn, vorbește despre gradul mare de libertate pe care îl au profesorii din Estonia. ”Unul dintre elementele cheie ale sistemului educațional estonian este că școlile și profesorii au multă libertate”, spune Salum. Există standarde pe care trebuie să le îndeplinească, dar modul în care le ating depinde de ei. 

De exemplu, profesorii au acces la tablete și laptopuri pentru copii, dar pot, la fel de bine, să țină lecția afară, sau pe terasa de pe acoperiș, cu hârtie și creion – nu pentru a studia natura (deși fac și asta), ci pentru că este plăcut să înveți matematica în aer liber. „Cred că dă libertate și înseamnă că elevii au flexibilitatea de a învăța peste tot”, explică o profesoară.

Gunda Tire, responsabila cu evaluările internaționale în consiliul pentru educație și tineret din Estonia, spune că succesul țării se datorează parțial amestecului său de istorie și geografie: „Am avut suedezi, danezi, ruși, germani, o mulțime de oameni care vin și pleacă. Estonienii, dacă voiau să supraviețuiască, aveau nevoie să fie inteligenți și au înțeles că educația îi va duce mai departe. A fost la fel și când eram sub ocupație sovietică”.

Unul dintre principiile durabile, spune ea, este egalitatea – prânzurile școlare gratuite universale sunt în egală măsură ideologice și practice. În plus, aproape toți copiii merg la grădiniță, care este puternic subvenționată, astfel încât până în momentul în care încep școala la vârsta de șapte ani, dezavantajele sociale se estompează. Autonomia este, de asemenea, fundamentală. „Am dat școlilor capacitatea de a decide singure”, spune Tire.

Rezultatele obținute de elevii din Estonia la testarea PISA 2022:

Conform PISA 2022, cunoștințele copiilor estonieni se află în topul mondial și pe primul loc  în Europa. 

Conform PISA 2022, rezultatul Estoniei la matematică este de 510 de puncte. În clasamentul european, împarte locul 1 cu Elveția și conform mediei statistice este pe locul 7 în lume.

Conform PISA 2022, rezultatul Estoniei în științe naturale este de 526 de puncte. Conform rezultatelor medii, studenții estonieni s-au clasat pe locul 6 în domeniul științelor naturii după Singapore, Japonia, Macao (China), Taipei (China) și Coreea. Estonia ocupă locul 1 în rândul țărilor europene.

 

Conform PISA 2022, studenții estonieni s-au clasat pe locul 6 la alfabetizare funcțională după Singapore, Irlanda, Japonia, Taipei (China) și Coreea. Rezultatul mediu în Estonia este de 511 puncte. În Europa, împarte locul 2 cu Irlanda.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.