fbpx

Cum au ajuns doi elevi români să câștige o mențiune de onoare la Intel ISEF, cel mai mare concurs de știință din lume adresat liceenilor

Mihai Mitrea și Eric Drutu-Danciu, doi elevi români, au câștigat o mențiune de onoare la Intel ISEF, unul dintre cele mai prestigioase concursuri de știință adresate categoriei lor de vârstă. Proiectul lor a fost reprezentat de crearea unor micromecanisme inspirate din picioarele insectelor.

Mihai a povestit pentru Educație Privată cum a reușit să obțină acest rezultat și cum s-au adaptat organizatorii și concurenții să se adapteze provocărilor pandemiei.

”Anul trecut, când eram în clasa a zecea, colegul meu, Eric Drutu-Danciu, a aflat de acest concurs ISEF  și de Centrul de inițiere în Cercetare a Tinerilor Alexandru Proca, condus de prof. Ing. Mircea Ignat.

Ne-am dus la profesor și el ne-a prezentat situația despre concurs, pașii ce trebuie urmați: ne-a spus că, mai întâi, trebuie să participăm la etapa națională, numită RoSEF, unde trebuie să ne alegem o temă de cercetare.

 Colegul meu, Eric Drutu-Danciu, fiind interesat de biologie și fizică, iar eu de informatică, am decis să alegem un proiect care să folosească toate abilitățile noastre, adică o combinație de inginerie cu biologie. Așa am ales să studiem picioarele de insecte, pt a crea micromecanisme inspirate după acestea.

Aceste micromecanisme pot fi folosite în multe domenii: de la metode de deplasare, pentru că insectele intră în locuri neaccesibile omului și până la medicină, unde e nevoie, în anumite operații, să apuci lucruri cu o precizie foarte mare, vorbim de unități de măsură minuscule.

În sept. 2019 ne-am dus la Suceava, la concursul Rosef, unde am luat premiul I și astfel ne-am calificat la baraj, pentru concursul ISEF.

Am avut la dispoziție o perioadă de 4 luni, în care să dezvoltăm proiectul și să ne prezentăm în fața unei comisii internaționale. Această comisie lua decizia cine se califică sau nu. Ne-am calificat la ISEF.

 Aici, locurile sunt date în funcție de populația țării.  De pildă, SUA are alocate 300 locuri, China – 80, si România avea 5 locuri. Noi, împreună cu celelalte 4 echipe trebuia să mergem în mai, la Los Angeles, pentru a participa la conferința internațională, să ne prezentăm proiectul.

Din cauza pandemiei nu nu ne-am putut duce, dar lucrurile s-au organizat în mod virtual. S-au ținut worshopurile specificie, cu laureați ai premiului Nobel, cercetători renume din toată lumea.

În loc de prezentarea pe care trebuia s-o ținem la Los Angeles, a trebuit să trimitem un videoclip de 2 minute, în care să ne prezentăm proiectul. Pe baza acestui videoclip și a documentelor pe care le-am trimis pentru baraj, s-au acordat premiile. Noi am luat mențiune de onoare. (Acolo se dau doar premiile I și II și mențiune)

Au fost doar 2 echipe din afara SUA: noi și o echipă din Germania.

Am fost singurii liceeni care am luat premiu.

Am primit deja oferte de la foarte multe universități din SUA.”

Despre competiția Intel ISEF

Târgul Internațional de Știință și Inginerie Intel® (Intel ISEF), cea mai mare competiție internațională de știință adresată elevilor din ciclul preuniversitar, oferă un forum anual pentru aproximativ 1.800 de studenți de liceu din 75 de țări, regiuni și teritorii pentru a-și prezenta cercetarea independentă în timp ce concurează. pentru peste 4 milioane de dolari. Intel ISEF este prima competiție științifică globală pentru studenții din clasele 9-12.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.