fbpx

Istoria dezinformării se repetă. Liga anti-măști din timpul Gripei Spaniole, atracția conspiraționiștilor din secolul trecut

Profesorul Radu Jugureanu a prezentat, pe pagina sa de Facebook, felul în care, în urmă cu un secol, Liga anti-măști medicale a apărut și a cucerit adepți în timpul pandemiei de gripă care a afectat Statele Unite ale Americii la vremea respectivă:

Postarea profesorului Radu Jugureanu:

Pandemia de gripă din 1918-1920 a venit în trei valuri. După primul val din SUA, virusul a dispărut aparent, iar americanii au dat buzna pentru a-și redeschide afacerile și pentru a relua viața socială. A existat o mișcare din ce în ce mai vivace pentru a nu mai purta măști, care deveniseră obligatorii.

Cam ca acum.

Atât de supărați erau încât au format Liga anti-măști, prin vara lui 1919.
Liga cu pricina a organizat proteste împotriva celor care au crezut că ordonanța de sănătate publică le-a încălcat libertatea.

Cam ca acum.

Virusul a revenit intens în toamna lui 1919 și a fost mult mai mortal decât primul val, ucigând peste 675.000 de americani.
La nivel mondial au fost înregistrate aproximativ 100 de milioane de decese din cei peste 500 de milioane de oameni infectați.

Aceasta a fost înainte de vaccinarea în masă, înainte de microscopul electronic.

Aceasta este tragedia imunității colective și a ignoranței încăpățânate.

Virusurile nu știu ce e aia politică; nu sunt interesate de teoriile, speculațiile sau proiecțiile făcătorilor de vorbe sau a celor care “știu ei ce și cum stă treaba cu conspirațiile”.

Se pare că prostia și manipularea sunt din totdeauna.
Ca și acum.

Poartă mască.

Gripa spaniolă este un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată. Virusul a făcut între 50 de milioane și 100 milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.

Boala a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.