fbpx

Prof. Liliana Romaniuc: Cinci principii esențiale în predarea pentru înțelegere

Liliana ROMANIUC

Cinci principii esențiale în predarea pentru înțelegere

de prof. Liliana Romaniuc, președinta Asociației Române pentru Literație

Prieteni, am pregătit un set de principii esențiale în predarea pentru înțelegere, așa cum le aplic în relația cu studenții sau cu profesorii și directorii în sesiunile de învățare. Ele se vor regăsi, explicate pe larg, într-o carte despre predare, învățare, feedback, emoții, relații, sprijin și însoțire, leadershipul învățării, dar și alte teme din practica de zi cu zi din clasele noastre, toate susținute de studii și cercetări serioase, carte la care sunt co-autor, alături de o persoană profundă, exigentă și riguroasă. Principiile sunt clare, realiste, aplicate și aplicabile în absolut orice context educațional.
Principii pentru a preda pentru înțelegere și învățare:

 

1. Începeți lecția cu o mică reactualizare a ceea ce a fost predat și învățat în lecția precedentă. Cunoștințele anterioare sunt bază pentru lecția pe care o predăm!

 

2. Prezentați conținuturile noi în pași mici, cu timp pentru aplicații după fiecare pas. Înțelegerea se construiește atunci când noile conținuturi se integrează cu cele din memoria de lungă durată!

 

3. Limitați volumul conținuturilor pe care elevii le primesc la o lecție. Memoria de lucru este limitată!

 

4. Explicați cu multă claritate fiecare concept, asigurându-vă că elevii l-au înțeles. Este important ca elevii că conștientizeze ce au înțeles și ce nu!

 

5. Puneți întrebări pentru a vă asigura că elevii au înțeles. Mai important chiar, provocați elevii să adreseze multe întrebări, cât mai multe. Învățăm mai mult din întrebări decât din răspunsuri.

 

Chiar dacă la început elevii vor fi stingheri și vor da impresia că ei nu au întrebări, nu renunțați – cât mai multe întrebări din partea elevilor.

Liliana romaniuc

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.