educația sexuală
de Dana Hering
La orele de educație sexuală înveți un copil de 6-7-8 ani ca nimeni nu are voie sa il atingă intr-un mod care i se pare nepotrivit. Il inveti sa ceara ajutor si ii oferi informații despre persoanele care trebuie sa il apere si sa il ajute. Sau ce gesturi sunt nepotrivite vârstei lor.
Înveți copiii despre igiena, sănătate si cum sa recunoască atunci când sunt probleme, cum sa recunoască si sa evite situațiile periculoase pentru ei, in lumea plina de prădători sexuali, online, pe strada sau in propria familie.
Înveți fetitele despre felul in care corpul lor urmează sa se schimbe si ca nu trebuie sa se sperie sau sa se rușineze de dezvoltarea si transformarea lor in femei. Le înveți ca nu sunt mai prejos decât băieții, ca sunt stăpâne pe alegerile lor si ca nimeni nu ar trebui sa le folosească sau sa se folosească de corpul lor.
Le înveți sa spună „nu”.
Înveți băieții ca respectul fata de sexul opus nu se negociază. Ca forța pe care o dobândesc când devin adolescenți nu poate fi folosita împotriva fetelor si ca violul e una dintre cele mai cumplite traume care i se poate întâmpla unei fete. Ii înveți sa nu se teama de impulsurile lor firești si ii ajuti cu sfaturi cum sa le depășească.
Înveți adolescenții despre utilitatea prezervatului.
Le detaliezi bolile cu transmisie sexuala. Le spui ca nu doar gonoreea si sifilisul se transmit pe cale sexuala ci si hepatitele virale sau HIV-ul și ca odată îmbolnăvit din neatenție, vor deveni pacienți sub tratament întreaga viata. Le explici ce înseamnă o sarcina nedorita și ca un copil, nu numai ca schimba pentru totdeauna viata unei fete, dar e o responsabilitate pentru amandoi. Le spui ca avortul e o experiența urata, traumatizanta atât fizic cat si psihic si ca exista alte soluții la îndemâna ca sa nu se ajungă in aceasta situație.
Asta înseamnă educație sexuală.
De aceea, cei care nu au beneficiat de aceste noțiuni predate de specialiști care cunosc psihologia copilului si adolescentului, când vine vorba de educație sexuala se gândesc numai la sex.
Si pentru ca ei nu sunt in stare sa-si depășească temerile, rușinea, fobiile, experiențele negative sau frustrările, sunt gata sa le treacă asupra celorlalți, clamând ca protejează „inocenta”, când de fapt, singurul lucru pe care il protejează e neștiința.
Pentru ca exista sute de mii de adulți in Romania, care, fără îndoială, au nevoie acuta de educație sexuală.
Text preluat de pe Facebook, cu acordul autoarei
educația sexuală educația sexuală