fbpx

CCR va discuta Amendamentul ”Sighiartău” pe 16 septembrie. Ce se întâmplă cu educația sexuală în anul școlar următor

Sighiartău

Curtea Constituţională a României urmează să discute pe 16 septembrie sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, au precizat, luni, pentru AGERPRES, oficiali ai CCR. Este vorba despre amendamentul depus de deputatul PNL Robert Sighiartău, prin care devine necesar acordul părinților pentru ca un copil să participe la orele de educație sexuală.

Până la decizia CCR și publicarea ei în Monitorul Oficial, rămâne valabilă legislația aflată acum în vigoare, respectiv legea promulgată de președintele Iohannis, potrivit căreia școlile sunt obligate să organizeze ore de educație sexuală.

Mai exact, proiectul votat pe 12 martie de Camera Deputaților, potrivit căruia există obligativitatea organizării în şcolile din țara noastră, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis, la începutul lunii aprilie.

În luna mai, Camera Deputaților a votat amendamentul inițiat de Robert Sighiartău și susținut de alți 45 de parlamentari din PNL și PSD. Potrivit acestuia, ”Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

Modificarea legislativă nu a intrat, însă, în vigoare, dat fiind că președintele Iohannis a decis să o conteste la Curtea Constituțională.

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Curții Constituționale miercuri, 24 iunie a.c., o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. În sesizare, Iohannis acuză Camera Derputaților că a introdus în proiectul inițial al legii mai multe amendamente, în mod nelegitim, printre care și pe cel care sabotează Educația sexuală în școli.