fbpx

Amendamentul care blochează educația sexuală generală în școli a fost aprobat de Camera Deputaților

Camera Deputaților a aprobat,  azi, în calitate de cameră decizională, amendamentul depus de mai mulți parlamentari PSD-PNL, prin care devine obligatoriu consimțământul părinților pentru participarea elevilor la cursurile de educație sexuală. 

Legea merge la președintele României, care va decide dacă va fi promulgată în această formă.

În același timp, Camera Deputaților a respins un amendament al USR care prevedea posibilitatea ca părinții să poată refuza în scris participarea copiilor la cursurilor de educație sexuală, dacă aceasta contravine propriilor convingeri.

”Alianța” PSD-PNL a provocat aprobarea acestui amendament atât în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, cât și în Comisia de muncă.

Deputatul USR Silviu Dehelean a acuzat, marți, PSD și PNL că au votat împreună, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, împotriva educației pentru sănătate în școli. Declarația lui Silviu Dehelean vine după ce, în urmă cu o săptămână, cotidianul Libertatea dezvăluia că PSD și PNL au votat în Comisia de muncă a Camerei Deputaților un  amendament al cărui efect ar fi anularea educației sexuale la nivel general, în școli.

Pe 12 martie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care prevede obligativitatea organizării în şcolile din țara noastră, cel puţin semestrial, a unor programe pentru viaţă şi sănătate, inclusiv educaţie sexuală pentru copii. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis, la începutul lunii aprilie.

Inițiatorii amendamentului care intenționează să schimbe actul normativ au fost deputatul PSD Adrian Solomon, senatorul PSD Titus Corlățean, cu susținerea deputatului PNL Robert-Ionatan Sighiartău, membru în Grupul Ecumenic de Rugăciune din Parlament. 

Ce prevede legea promulgată de președintele Iohannis:
 ”Derularea sistematică în unitățile școlare, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sexuală pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”

Ce prevede amendamentul semnat de cei 45 de parlamentari:

 ”Derularea sistematică în unitățile școlare, cu acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copilului, cel puțin o dată pe semestru, de programe de educație pentru viață, inclusiv educație sanitară pentru copii, în vederea prevenirii contactării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor.”