Prognoză severă a IHME: 9931 de morți din cauza COVID-19, în România, până la 1 octombrie

Institutul pentru Măsurători și Evaluare în domeniul Sănătății (IHME), care funcționează în cadrul University of Washington, a publicat, pe pagina sa de internet, o prognoză îngrijorătoare pentru România. Potrivit modelului matematic calculat de IHME pe baza tendinței actuale, numărul de decese ar putea ajunge la 9931 în țara noastră, până la 1 octombrie.

Acest scenariu are la bază atât situația epidemiologică din prezent, cât și evoluția respectării măsurilor de combatere a răspândirii virusului, precum purtarea măștilor și respectarea distanțării sociale.

Modelele matematice calculate de IHME în perioada stării de urgență arătau o prognoză mult mai optimistă. De exemplu, pe 7 aprilie, IHME anticipa că, dacă situația respectării măsurilor ar fi rămas staționară, 8 mai ar fi trebuit să fie prima zi fără niciun deces în țara noastră.

Ce spune IHME despre proiectul de proiecții matemarice în pandemia COVID-19:

”Inițial ni s-a solicitat să dezvoltăm modele de către colegii noștri de la University of Washington School of Medicine, pentru a-i ajuta să își planifice reacția. Pe măsură ce sistemul medical din SUA, dar și alte guverne ne-au cerut ajutorul pentru a determina dacă au abilitatea să își îngrijească pacienții, am reușit să realizăm un instrument de predicție la nivel național. Aceste previziuni au fost realizate pentru a le oferi spitalelor, angajaților din sistemul de sănătate, factorilor politici de decizie și publcului informații cruciale despre presiunea pe care COVID-19 o va pune asupra capacităților și resurselor spitalicești, astfel încât să se organizeze cât mai eficient.

Despre IHME

The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) este un centru independent de cercetare în domeniul sănătății publice, care funcționează sub autoritatea UW Medicine, la University of Washington. IHME oferă măsurători riguroase în legătură cu problemele de sănătate cele mai importante la nivel mondial și evaluează strategiile folosite în abrdarea acestora.