fbpx

Cătălin Teniță: E aberant să dai burse la 30% din fiecare clasă. Bursă că ești „bunișor”

Cătălin Teniță, deputat membru al partidului REPER, spune că modelul de burse de merit propus în proiectul de metodologie inițiat de Ministerul Educației este „aberant”.

„Asta înseamnă că înclusiv elevii din acele licee unde nu se ia bacul vor avea burse de studiu”, spune Teniță.

Mesajul deputatului, integral: 

Deci oamenii ăștia vor să dea burse. Mai mari și mai multe. Nu sociale, nu de excelență. De studiu (merit?), că ești bunișor. Bunișor și de 7, e ok, te străduiești.

30% din vreo 8 cohorte de 175.000 de elevi în medie = 420.000 elevi
Total costuri la 9 luni (excluzând vacanțele) = 1.7 miliarde lei anual.

Eu nu am absolut nimic cu bursele sociale. Din contră, acum sunt mult prea mici, cred că ar trebui să acopere și cazarea și masa și ceva bani de buzunar pentru copiii din mediul rural care merg la liceu. Să fie măcar vreo 1500 lei/lună.

Idem, rupi la vreo materie? Ți-aș da un soi de fond de educație cât să mergi la MIT/Harvard, dacă ești un Messi al fizicii.

Dar mi se pare aberant să dai la 30% din fiecare clasă.

Asta înseamnă că înclusiv elevii din acele licee unde nu se ia bacul vor avea burse de studiu, când ei au nevoie de altceva ca să le fie viața mai bună pe termen lung.

Cred că cele vreo 350 de milioane de euro (adică mai mult de 100 euro/elev/an) ar merge mult mai eficient în alte acțiuni pentru remedierea educaței.

Dar asta știm, asta putem. Vouchere și pomeni.

Și da, îmi dau seama că probabil jumătate din părinții de adolescenți care mă citesc nu-s de aceeași părere, și înțeleg că e bine să existe niște bani de buzunar pentru copii, dar tot cred că trebuie să terminăm cu populismele astea care nu se găsesc în alte țări dacă vrem să ajungem undeva.

1 comment

  1. Toma Adina spune:

    Bani oentru droguri. De ce nu le-a dat voucere, de alimente , rechizite etc.
    De unde au banii?
    Un pensionar nu a primit 100 de lei.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.