fbpx

Camerele audio-video să fie obligatorii în creșele și grădinițele de stat și private – proiect

Photo 156186833 | Cctv © Alicephotography | Dreamstime.com

Camerele de supraveghere audio-video ar putea deveni obligatorii în creșele și grădinițele de stat și private, dacă un proiect de lege depus la Camera Deputaților va fi votat de Parlament.

Potrivit portalinvatamant.ro, proiectul legislativ prevede că părinții vor putea accesa imaginile pe care le transmit sistemele de monitorizare audio-video pe toată perioada în care copiii sunt în incinta unității de învățământ.
Inițiatorii susțin că propunerea legislativă are la baza creșterea numărului de acte de violență în aceste zone, fapt care generează îngrijorare și nevoia de a propune soluții concrete, cunoscut fiind faptul că actele de violență creează consecințe multiple asupra dezvoltării socio-emoționale ale copiilor.
„Violența psihologică și abuzul emoțional sunt fenomene din ce în ce mai întâlnite în cazul preșcolarilor, iar acestea vin din partea unor persoane cu care minorii se află într-o relație de încredere sau de răspundere și în majoritatea cazurilor aceștia sunt educatori/învățători, director. Modalitatea de abuz îmbracă forme diferite de la umilire verbală sau nonverbală, la amenințare, terorizare, ridiculizare etc”, se arată în expunerea de motive.
Conform proiectului de act normativ, toate creșele din grădinițele, indiferent dacă sunt din sistemul public sau din cel privat, vor fi obligate să instaleze sisteme de monitorizare audio-video în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în săli de mese și săli de festivități.
Apoi, creșele și grădinițele vor fi obligate „să transmită părinților modalitatea prin care aceștia pot accesa camerele pe toată perioada cât copilul se află în incintă”.

 

Proiectul mai stabilește că nu este necesar consimțământul părților vizate de sistemul de monitorizare al spațiilor de educație antepreșcolară și preșcolară, având în vedere că aceste sisteme „sunt obligatorii în contextul serviciilor de prevenire a incidentelor, de consiliere și cu scopul asigurării siguranței și integrității oferite direct copiilor”. 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.