fbpx

11 martie 105: În China antică este inventată hârtia

În anul 105, Ts’ai Lun a inventat hârtia, așa cum o știm noi, realizată din bambus, coajă de dud și alte fibre, fiind folosite plase de pescuit și cârpe.

Ts’ai Lun a trăit și a slujit ca oficial la Curtea Imperială Chineză în timpul Dinastiei Han din China. Acesta a prezentat mostre de hârtie Împăratului Han Ho Ti, care i-a apreciat invenția, iar ca răsplată a fost promovat în dregătoriile împărătești, devenind bogat.

Schiță a Împăratului Han Ho Ti

Nu s-a mulțumit cu statutul și averea obținute și s-a implicat în intrigile palatului, ceea ce a dus la decăderea sa, ca în cele din urmă să-și încheie viața fiind otrăvit.

În China, înainte de Ts’ai Lun, cărțile erau făcute din bambus, care erau grele și nepractice. Unele cărți erau făcute din mătase și erau foarte scumpe. În Occident, la acea vreme, cărțile erau făcute din piele de oaie sau piele de vițel.

Procesul exact de fabricare a hârtiei, precum și rețeta erau bineînțeles un secret care apoi a fost  descoperit  în cele din urmă prin expansiunea arabă spre est.


Școala EVRIKA își mărește echipa!

Dacă ești profesor pentru învățământ primar sau gimnaziu, ai cel puțin gradul didactic Definitivat și măcar cinci ani experiență, dă-ne de veste la [email protected]. Ne-ar prinde bine să vedem un CV și câteva rânduri în care să ne spui de ce ai vrea să vii la noi. Hai în echipa noastră!


Procesul de fabricare a hârtiei

 Ts’ai Lun a folosit o tehnică simplă, dar inovatoare:

→ Pasul 1: Materialele naturale, cum ar fi cojile de dud, orez și paiele erau zdrobite și măcinate până când deveneau o pastă fină.

→  Pasul 2: Pasta rezultată era amestecată cu apă pentru a forma o suspensie omogenă.

→ Pasul 3: Suspensia era turnată pe o suprafață plană, cum ar fi un cadru de sârmă sau un tăiș de mătase, pentru a forma un strat subțire.

→ Pasul 4: Stratul de hârtie format era apoi uscat și presat pentru a elimina excesul de apă și pentru a consolida hârtia.

Prin acest proces simplu, Ts’ai Lun a reușit să creeze primele foi de hârtie, proces care a devenit fundamentul pentru dezvoltarea ulterioară a acestui material important în istoria umanității.


Hârtia a ajuns în Bagdad în 793, în Siria și Egipt în cca. 900 și în Africa de Nord puțin după aceea.

În sec. al XII-lea a început să se fabrice hârtia în Spania și Italia, de unde s-a răspândit în toată Europa. În anul 1453 Johann Gutenberg a inventat tipografierea și a construit prima mașină de imprimare. Această invenția a fost un impuls foarte important și pentru producția de hârtie însăși. Fabricile de hârtie au început să crească ca ciupercile după ploaie, ca urmare a creșterii cererii de hârtie. Prima fabrică de hârtie din Cehia a apărut la sfârșitul sec. XV, iar începutul producției de artizanat pe teritoriul Slovaciei de astăzi datează din secolul al XVI-lea.

În România primele fabrici s-au construit în 1539 la Sibiu și în 1546 la Brașov, dar primul act oficial scris pe hârtie este dat de Mircea cel Bătrân Mănăstirii Tismana în anul 1406.

Rubrica Știință 365 este susținută de Școala EVRIKA


Poate te interesează și:

10 martie 1876: Alo? Graham Bell efectuează primul apel telefonic din istorie

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.