fbpx

Bătaie între elevi, filmată în centrul Făgărașului. Intervenția Poliției este criticată de martori

captură video: bunaziuafagaras.ro

Bătaie între elevii de la două licee de prestigiu din municipiul Făgăraș, sâmbătă noaptea. Incidentul a avut loc în fața unui club de noapte, care funcționează vizavi de primărie, și a fost filmat de unul dintre reporterii Bună Ziua Făgăraș. Scandalul a pornit în timpul unei petreceri în care se strângeau fonduri pentru organizarea balului bobocilor. Martorii critică intervenția Poliției Române, despre care IPJ Brașov spune că s-a bazat pe discuții și activități de informare.

Mai mulți elevi au fost filmați de reporterul Bună Ziua Făgăraș în timp ce își împărțeau pumni și picioare în centrul orașului, în prezența altor zeci de minori. În imaginile video se poate observa cum unii dintre tineri sunt trântiți la pământ, în timp ce agresorii îi lovesc în continuare.

Scandalul a pornit la o petrecere în cadrul căreia se strângeau fonduri pentru balul bobocilor de la Colegiul Național Doamna Stanca, potrivit participanților. Evenimentul a fost organizat de elevii din anii terminali într-un club situat vizavi de primăria municipiului. Mai multe persoane s-au refugiat la poarta instituției publice după izbucnirea scandalului, acestea mărturisind jurnaliștilor locali că la petrecere se aflau și elevi ai Colegiului Național Radu Negru.

Poliția Locală s-a deplasat la fața locului în urma unei sesizări primite prin propriul dispecerat și a încercat să-i calmeze pe tineri, însă nu a reușit. Fiind depășiți numeric, polițiștii locali au cerut sprijinul Poliției Române. În același timp, un martor a sunat la 112 pentru a sesiza incidentul. Între timp, unul dintre petrecăreți a lovit intenționat autoturismul Poliției Locale.

Un echipaj al Poliției Române s-a deplasat la fața locului și a cerut informații despre incident fără să coboare din autospecială, deși a găsit la fața locului aproximativ 100 de persoane și Poliția Locală era vizibil depășită de situație. Inspectoratul de Poliție Județean Brașov afirmă că intervenția s-a bazat pe discuții.

„A fost un apel către Poliția Locală Făgăraș și, pentru că erau destul de mulți tineri, a fost direcționat un echipaj de la Poliția Română care a ajuns în zonă, el fiind la un alt apel (caz – n.r.). În momentul în care au mers și colegii, lucrurile erau deja oarecum temperate și nu s-a impus intervenția nici într-un fel în forță. A fost o intervenție bazată pe discuții asupra celor care se aflau adunați în fața unui club”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov, Daniel Zontea, pentru bunaziuafagaras.ro.

Martorii spun că polițiștii au plecat fără să desfășoare activități minime de identificare a agresorilor.

„Nu au cerut datele nimănui, nu au luat nicio declarație. Vi se pare normal? Mie nu. Ce siguranță, ce încredere?”, a mărturisit una dintre persoanele prezente la scandalul din centrul orașului.

Întrebat dacă a fost cineva legitimat, purtătorul de cuvânt al IPJ Brașov a declarat că „nu am să vă dau astfel de date. Evident că s-au desfășurat toate activitățile polițienești care s-au impus”, a spus Daniel Zontea, referindu-se explicit la „unele activități de informare cu privire la anumite sancțiuni pe care le-ar putea primi cei adunați acolo, dacă acțiunile lor sunt unele antisociale”.

Reprezentantul IPJ Brașov a mai precizat că „lucrurile erau oarecum sub control și cei care erau deja în zonă cumva începuseră să-i disperseze”. Însă este contrazis de martori care afirmă că polițiștii au plecat din Piața Republicii, iar scandalagiii au rămas să-și continue disputele în stradă.

IPJ Brașov ar fi oferit și informații false în privința unui apel la 112. Instituția neagă existența acestuia, deși jurnaliștii au discutat cu persoana care a apelat numărul unic de urgență.

„N-am avut. Nu, Poliția Română nu a avut înregistrat niciun apel la 112”, a mai declarat Daniel Zontea.

Polițiștii nu au considerat necesară nici prezența jandarmilor, deși la incident au fost prezente aproximativ 100 de persoane.

Întrebată de reporterul bunaziuafagaras.ro dacă a fost solicitat sprijinul colegilor săi, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului de Jandarmi Județean Brașov, Luiza Dănilă, a declarat: „Nu am avut efective prezente la incidentul din centrul municipiului Făgăraș”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.