fbpx

„Babeș-Bolyai” este singura universitate din România inclusă în clasamentul Shanghai 2022

foto: ubbcluj.ro

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este și în acest an singura din România inclusă în prestigiosul clasament Shanghai, unul dintre cele mai relevante clasamente internaționale ale universităților lumii, ocupând o poziție în intervalul 800-900 la nivel internațional, potrivit unui comunicat de presă.

Din cele aproximativ 30.000 de universități ale lumii, aproximativ 2500 reușesc să atingă o parte dintre criteriile/indicatorii clasamentului Shanghai, iar primele 1000 sunt făcute public. Așadar, aflându-se pe poziția 800-900, UBB se află cel puțin între primele 5% universități ale lumii.

„Pe de o parte mă bucur să văd că UBB se menține în acest clasament de referință al universităților. Pe de altă parte sunt trist când văd politici impredictibile ale autorităților, ceea ce nu ajută o dezvoltare sustenabilă (ex. pe de o parte facem lucruri bune susținând în premieră din 2021 cercetarea în universități, pe de altă parte tăiem masiv numărul de locuri bugetate, atât național (master), cât și la universități ca UBB (master și doctorat) care ne pot da competitivitate internațională – adică exact acolo unde se produc cercetările relevante pentru acest clasament); în acest fel nu mă aștept să rezistăm mult timp în astfel de clasamente competitive!

În fine, sunt îngrijorat să văd că unele țări cu traiectorie în perioada comunistă similară nouă – perioadă în care universitățile au fost fragmentate și când partea de cercetarea le-a fost redusă drastic – au universități mai multe și/sau mai bine plasate (ex. Ungaria are 4, din care trei sunt mai bine plasate ca UBB, iar Polonia 11) – ceea ce vorbește despre competitivitatea țării”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Criteriile de clasificare în clasamentul Shanghai sunt următoarele: (1) calitatea educației (10%); (2) calitatea personalului academic (40%); (3) activitatea de cercetare (40%) și (4) performanța ponderată prin mărimea instituției (10%). Dintre indicatori, se consideră premiile Nobel și Field, numărul Highly Cited Researchers, publicațiile în revistele Nature și Science și publicațiile științifice în Science și Social Science Citation index.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.