fbpx

Vă puteți baricada în spatele ușii cancelariei doar până când apar copiii

de Gabi Bartic, CEO Brio

De câțiva ani circulă intens pe rețelele de socializare, pe grupurile de whatsapp, pe uși sau la aviziere de instituții cu rol important în educație, cu variațiuni diverse, un afiș care, rezumat, ar suna așa: copiii trebuie să primească educație acasă, la școală noi îl învățăm mate-fizică-chimie etc.

De fiecare dată când îmi apare în feed această imagine, am câteva secunde de respirație tăiată. Din multe, extrem de multe perspective, mesajul mi se pare de un cinism devastator. Voi enumera doar câteva, cele mai „facile”.

Primul gând este cel la fondatorii școlii românești moderne: cum ar fi fost dacă profesorii de pe vremea lui Spiru Haret ar fi stat în cancelariile proaspăt înființatelor școli de la sate, așteptând să vină copiii și munca lor s-ar fi rezumat la transmiterea seacă de informație? Profesorul, acela cu P mare, despre care tot vorbim noi că era unul dintre stâlpii societății nu era astfel văzut pentru lecțiile impecabile de chimie. Ci pentru că mereu puteai primi un sfat bun, o îndrumare serioasă, o vorbă bună de la el. Pentru că ieșea din cancelarie și se implica în societate, nu pentru că se închidea în cancelarie așteptând să circule în fața lui o bandă cu copii impecabil educați în capetele cărora să picure elixirul cunoașterii.

Al doilea gând e un fel de tristețe: și ce ne facem cu copiii, devastatorul procent de copii ai căror părinți nu sunt în țară, care i-au lăsat în grija rudelor, ce facem cu copiii proveniți din familii sărace și needucate? Aceia, dragi entuziaști ai acestui afiș, nu au nicio șansă, corect? Cum să mai ajungă la flacăra cunoașterii pe care dumneavoastră le-o arătați doar celor aleși dacă educația lor de acasă nu e, așa cum v-o doriți dvs, impecabilă?

Al treilea e un fel de lehamite: măcar de-ar învăța, cum zic autorii și entuziaștii afișului, Mate, Fizică, Chimie și de suflețelele lor ne-am ocupa noi, toți cei din afara zidurilor școlii. Rezultatele lor, la toate testele, și cele serioase și cele mai puțin serioase, spun altceva. Analfabetismul funcțional, analfabetismul științific, cel digital și așa mai departe au ajuns, în România profesorilor care vor să se ocupe doar de știință, la cote îngrijorătoare.  

Voi vorbi în calitate de părinte: cred că noi, părinții, eșuăm în educație în proporție similară cu procentul în care dumneavoastră, profesorii, eșuați ca transmițători de știință. E clar că, într-un fel sau altul, modelul acesta în care ne străduim să separăm chirurgical niște îndeletniciri complementare și congruente e unul care nu dă rezultate. Ținerea părinților la poarta școlii (și nu mă refer la locul fizic, ci la privarea de informație consistentă, acționabilă și de calitate) și plimbarea vinilor între profesori și părinți ca într-un război surd și lung purtat peste capetele copiilor, când scopul ar trebui să fie unul comun – cea mai bună educație posibilă pe care o putem da copiilor noștri – nu ne ajută, se vede. Nu ne ajută pe noi, părinții, nu vă ajută pe dumneavoastră, profesorii și mai cu seamă nu-i ajută pe copiii noștri, din ce în ce mai privați de educație de bună calitate.

Vă doriți recunoașterea și sprijinul societății (mereu citesc opinii triste sau agresive ale profesorilor care-și doresc prestigiul profesional al predecesorilor lor), dar vă străduiți să vă separați de cei care ar trebui să vă ofere această recunoaștere. Segregările, separările și antagonizările nu au cum duce la nimic bun. Vă puteți baricada în spatele ușii cancelariei și îndărătul fluturașului de salariu doar până când în cameră apar copiii. „De câți bani, de-atâta educație” funcționează până la un punct. Până la punctul în care știința copiilor noștri nu e nici de banii ăia, puțini, alocați ei. Educația, am înțeles de pe afiș, e în orice altă parte, numai în școală nu.

6 comments

  1. iocan poenaru spune:

    Respiratie vi se taie cind afisul va aduce aminte de matematica, fizica, chimie… Poftiti la catedra sa-i educati sa spuna multumesc pe elevii care nu vor sa-si ridice ochii din telefoane!

  2. Ana! spune:

    Nu zic ca e greșit ce e scris în articol, dar nici chiar sa ne taie respirația acea lista….. doar sa ne pună pe gânduri, da. De la Spiru Haret pana la actualii elevi, multe generații de părinți au trecut pe la școală, mai mult sau mai puțin. Ideea ar fi sa facem pași înainte, nu înapoi, profitând de faptul ca părinții pot contribui acum semnificativ mai mult decât pe vremea lui Spiru Haret la educarea copiilor, pana sa ajungă la anii de școală și apoi în paralel cu profesorii. Dar sa vedeți cu ce atitudine vin în prezent, și în următorii ani, elevii „instruiți” de voi cu asa „afișe” împotriva profesorilor! Dacă vreți sa ajutați la creșterea calității învățământului romanesc, nu mai aruncați cu gunoaie în profesori, ci motivați cititorii (în special părinții sunt cei ce induc copiilor lipsa de respect fata de profesori) să-și trimită copiii la scoala cu alte atitudini, mai deschiși la a accepta faptul ca rezultatele bune vin cu munca și interes individual, nu doar distracție și animatorism!
    Spor și inspirație va doresc, respectându-i pe ceilalti!

  3. Beme spune:

    „Ci pentru că mereu puteai primi un sfat bun, o îndrumare serioasă, o vorbă bună de la el. Pentru că ieșea din cancelarie și se implica în societate, nu pentru că se închidea în cancelarie așteptând să circule în fața lui o bandă cu copii impecabil educați în capetele cărora să picure elixirul cunoașterii”

    Cu siguranta un copil needucat, cu impresii de „totul mi se cuvine, profesorii sunt niște sclavi care nu au dreptul sa îmi spună mie ce sa fac” va asculta un sfat, o îndrumare, o vorba bună samd. Lucrurile scrise pe acea lista țin de bunul simt ELEMENTAR, în nici un caz nu alcătuiesc ceea ce tu numesti o „educație impecabila”

    „devastatorul procent de copii ai căror părinți nu sunt în țară, care i-au lăsat în grija rudelor, ce facem cu copiii proveniți din familii sărace și needucate?”

    Cu siguranta un copil crescut într-un mediu de genul acela, va putea fi educat și schimbat de un profesor care pana la urma e plătit sa fie profesor, nu tutore și care de altfel, are în grija 20-30 de elevi X 3, 4 clase pe ZI, nu UNUL singur.

    „și de suflețelele lor ne-am ocupa noi, toți cei din afara zidurilor școlii.”

    Pai dacă voi cei din afara scolii nu va ocupati nici de educație, nici nu faceți ce fac profesorii, nici de „sufletelele” lor nu va ocupați, atunci voi cam ce mai faceți? Le dați de mâncare, ii spălați și le cumpărați haine?…atunci poate era mai bine sa va fi luat un câine sau o pisica.

    „Analfabetismul funcțional, analfabetismul științific, cel digital și așa mai departe au ajuns, în România profesorilor” – nope, tot vina voastră e, fiindcă dacă de acasă ar fi primit o educație adecvata, nu ar mai fi tratat cu dezinteres scoala și nu ar mai fi așteptat sa ajungă acasă și sa se bage cu capul în tiktok, youtube samd. Atâta timp cât de acasă nu învață că joacă e joaca, responsabilitățile sunt responsabilități, nu ai dreptul sa pui vina în cârca profesorilor.

    Da, clar nici profesorii nu sunt perfecți, sub nici o formă nu e cazul, dar de la asta la a veni cu un text contra unui afiș, care practic îți spune ca TU părintele trebuie sa ii alcătuiești niște baze copilului, baze cărora profesorii pot adăuga bucățile de puzzle care tin de ei și care, surpriza, sunt matematica, romana, geografia samd…
    Nici profesorilor nu are cum sa le fie drag de o mare de copii care fac pipi cu bolta pe munca lor, care se uita la filme porno pe sub banca, înjura, se bat, ii sfidează, vin cu teme nefăcute, ori mai grav, făcute de părinți samd
    Tu vorbești ca părinte de unul, sau poate doi copii, pe care il/ii ai de câțiva ani în grija și care poate sunt mai bine educați decât majoritatea colegilor lor.
    Ei, profesorii fac meseria asta de mult mai mult timp decat ești tu părinte și se ocupa de „decât” vreo 100 de copii PE ZI, iar după valurile de nesimțire care se revarsă mulțumită celor din „spatele zidurilor”, nu ii condamn pentru lehamitea la care au ajuns.

  4. gm spune:

    absolut corectă partea acesta (în special părinții sunt cei ce induc copiilor lipsa de respect fata de profesori)

  5. Gilley spune:

    Astazi, scoala nu isi mai asuma educatia elevilor. Doar evaluarea lor.
    Li se dau foarte multe teme pentru acasa si la scoala, profesorii se asteapta ca elevii sa vina gata instruiti. Ei doar ii evalueaza. Daca elevii au succes, profesorii isi aroga meritele. Daca elevii nu au succes, de vina sunt elevii si parintii lor.
    Se preda putin, se cere mult. Copiii nu mai au timp de copilarit.

«

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.