fbpx

Adevărul despre un exemplu ”istoric” de FAKE NEWS: ”Manualul” de Educație sexuală care nu există

O imagine dintr-un așa-zis ”manual” de Educație sexuală, care ar conține descrieri grafice ale actului sexual, circulă de câțiva ani pe rețelele sociale și este folosită ca argument împotruva introducerii în școli a acestei discipline de studiu. Un utilizator de Facebook a reușit, însă, să demonstreze că această imagine este un exemplu de FAKE NEWS.

Potrivit unei investigații publicate de Scena9 în anul 2019, fotografia respectivă a devenit virală după ce a fost postată de vedeta radio-tv Daniel Buzdugan, pe pagina sa de socializare, încă din anul 2015. 

Sursă imagine: Scena9.ro

În realitate, imaginea face parte dintr-un atlas, nu dintr-un manual școlar, după cum a demonstrat Alex Buiuc, pe pagina sa de Facebook.

Postarea lui Alex Buiuc:

Despre minciuna și ipocrizia în numele moralei

🔐 Am avut acum câteva zile o postare despre atitudinea de ev mediu a parlamentarilor de a bloca în mod practic educaţia sexuală în şcoli. Ştiţi deja povestea: teoretic se va putea face educaţie sexuală de-acum, dar doar la solicitarea părinţilor – practic o formulare legislativă şmecherească ce blochează orice demers făcut acolo unde e cu adevărată nevoie.

🔐 N-a trecut foarte mult și, ca replică la postare, am primit imaginea pe care o vedeți în stânga, cu argumentul că așa e propunerea de manual alternativ – clasa a IV-a, pentru sexologie. Sunt sigur că știți deja imaginea și sunt și mai sigur că ați văzut-o des distribuită zilele acestea ca argument suprem despre cât de inadecvat ar fi modul acesta de educație în școli și cum ne-ar perverti copiii, inocența și morala lor.

🔐 Știam poza de mai demult, e controversa veche de vreo câțiva ani, așa că dacă tot am văzut-o distribuită iarăşi acum, cu atâta sârg, am zis să caut un pic să văd despre ce-i tot acest tămbălău, ce-a fost cu acel manual. Adică avem manual alternativ de acum câțiva ani la o materie care nu se predă încă în școli?!

🔐 Am salvat frumos poza în calculator și am căutat cu Google Images, ca să văd exact unde, pe ce site-uri și în ce context apare – eu aşa ştiu să verific o imagine. Vă sfătuiesc să faceţi la fel şi să vedeţi şi voi unde apare şi cu ce interpretări. Nu mă credeţi pe cuvânt, verificaţi singuri.

🔐 Interpretarea mea simplă pe ce-am văzut este asta: au venit o sumedenie de rezultate, în general de pe site-uri obscure şi cu multe interpretări în primul rând creştineşti. Bineînţeles, scandalizate. Peste tot apărea poza din stânga, imagine care însă nu reda întreaga pagină.

🔐 După mai multe încercări am ajuns, în sfârșit, să văd și imaginea completă. Cea din dreapta. Ei bine, parcă arată a altceva, nu? E vorba de fapt despre un atlas, nu de un manual alternativ. Un atlas pe care îl poți cumpăra copilului tău sau pe care îl poți lăsa deoparte, considerându-l, probabil pe drept cuvânt, inadecvat vârstei.

🔐 Totuşi, ce observ eu acum este că:

🔘Distriburile pozei de acum de pe net vorbesc exclusiv despre faptul că e vorba de un manual alternativ avizat de Minister;
🔘Dacă e vorba de manual, atunci distribuirile spun că aşa se va face educaţia. De multe ori apare în acest context şi o referire la credinţă, la puritatea copiilor;
🔘Nicăieri nu apare imaginea completă sau menţiunea corectă că e vorba de un atlas. Argumentaţia are nevoie să spună că e vorba de manual.
🔘De ce se exagerează, de ce se minte prin omisiune mai ales în numele credinței? Unde am mai văzut noi asta, de curând? Cred că la referendumul picat al Coaliției, nu?

🔐 Iar dacă tot am căutat poza, am mai găsit câteva informații interesante despre cum fac acum copii din România educația sexuală, în absența ei din școli: un studiu din 2016 și unul refăcut în 2020 spun același lucru – o treime dintre consumatorii pornografiei online din România sunt minori. Mai mult, un sfert dintre aceștia (aproximativ 10% din totalul utilizatorilor deci, cam 90.000/lunar) au sub 10 ani. Deci educație sexuală pentru copii se face în România, numai că nu în școală și nici de către părinți. Restul, analizați voi.

news news news

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.