fbpx

8 Martie nu e despre flori și mărțișoare

de Marcel Bartic, profesor

8 martie e despre mamele și bunicile noastre care ne-au crescut în comunism. E despre sacrificiile pe care le-au făcut pentru noi.

Despre feminitatea pe care și-au ignorat-o și despre toate lucrurile la care au renunțat pentru a ne crește. E despre orele întregi petrecute la cozi interminabile, în frig, pentru a ne aduce acasă trei portocale, de Crăciun. 8 martie e despre faptul că reușeau să ne pună ceva pe masă în fiecare zi și asta era pentru ele o adevărată victorie. Despre mileurile pe care le tricotau seara și le vindeau la Consignația pentru a ne cumpăra pantofi sau o haină de iarnă.

8 martie e despre miile de femei care au murit sau au avut de suferit în urma decretului dat de Ceaușescu prin care era interzis avortul.

8 martie e despre femeile care au plecat, după 1990, în străinătate, să muncească în menaj sau îngrijirea bătrânilor din Vestul Europei. 8 martie e despre disperarea lor, umilințele la care au fost supuse, despre chinul de a-și ști copiii crescând fără ele. 8 martie e despre efortul lor supraomenesc de a-și strânge fiecare bănuț pentru a-l trimite acasă, Copiilor.

8 martie e despre fiecare femeie din țara asta, bătută și umilită. Despre femeile care îngroașă cifrele violenței domestice din România și de care nu-i pasă numănui. E despre fetele din mediul rural care nu sunt susținute să-și continue școala, sunt trimise la muncă și măritate cât mai repede.

8 martie e despre fetele victime ale traficului de carne vie. Tinereți distruse de rețele mafiote, de proxeneți și indivizi care se lăfăie la volanul unor bolizi de zeci de mii de euro pe bulevardele din marile orașe ale României. Și pe care statul român nu-i întreabă absolut nimic.

8 martie e despre eleva din Vaslui, violată de șapte nenorociți si despre nesimțirea unui sat întreg de a o învinovăți tot pe ea.

E despre dreptul fiecărei femei de a se îmbrăca fix cum vrea si cum crede de cuviință.

8 martie e despre acea femeie cu un copil în brațe, bătută de șoferul unui autobuz cu o coadă de mătură și care nu a fost lăsată să urce în mașină doar pentru că era săracă și de altă etnie. 

8 martie e despre fetele care au căzut victime abuzurilor unor adulți libidinoși precum primarul din Ștefănești (Ilfov) sau Mogoșești Siret, agresori dovediți dar exonerați de orice vină de către niște judecători corupți sau incompetenți.

8 martie e despre demnitate, mândrie și curaj.

Astăzi nu am flori. Nici mărțișoare.
Am respect si recunoștință.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.