fbpx

The Guardian: O problemă morală care trebuie corectată – frauda academică a Elenei Ceaușescu

Publicația britanică The Guardian abordează subiectul fraudei academice din opera pretins științifică a Elenei Ceaușescu. 

”Regimul comunist românesc al lui Nicolae Ceaușescu a onorat-o  soția acestuia drept un eminent cercetător în chimie, deși nu avea calificări autentice. Dar numele ei trăiește în jurnale academice, iar instituțiile britanice încă nu și-au retras onorurile pe care i le-au acordat”, consemnează jurnaliștii.

Chris Isloi, cercetător în neuroștiință și psihologie cu sediul la Londra, și Andrei Dumbravă, medic și lector superior la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, conduc apelul pentru corectarea dosarului științific. Dar Isloi spune că se dovedește dificil „din moment ce niciun editor academic nu și-a scris vreodată ghidurile de publicare anticipând că un autor ar putea fi soția analfabetă a unui dictator comunist”.

Isloi crede că dorința soților Ceaușescu de recunoaștere și legitimitate internațională a fost motivul pentru care acreditarea științifică a Elenei a fost ridicată la astfel de înălțimi, dar legătura ei cu cercetarea în chimie a început cu mult înainte de venirea lui Nicolae la putere.

Biograful ei Lavinia Betea, profesor și istoric la Universitatea din Arad, spune că deținerea titlului de om de știință a legitimat „ascensiunea ca lider al elitei intelectuale” a lui Nicolae Ceaușescu.

Elena Ceaușescu s-a născut într-o familie de fermieri și comercianți în 1916, potrivit biografiei ei din arhivele naționale românești. A urmat școala la seral, la Institutul Politehnic din București, timp de șapte ani din 1950, iar după absolvire a lucrat la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Chimie și Petrochimie (ICECHIM),

Andrei Dumbravă spune că, probabil, acesta este motivul pentru care s-a „specializat” în cercetarea polimerilor în publicațiile sale academice.

„A fost doar o chestiune de întâmplare”, spune el. „Înainte de a-și obține „doctoratul” și înainte de a-și obține „diploma” de licență în științe în chimie, a fost un muncitor necalificat în institut, sub supravegherea persoanei care lucrase cel mai mult la doctoratul ei.”

În cartea lui Kiss the Hand You Cannot Bite: The Rise and Fall of the Ceaușescus, Edward Behr scrie: „Nu există nicio înregistrare a diplomei ei de chimie înainte de doctorat… dar până în 1960 avea un loc de muncă cu normă întreagă ca cercetător. la Institutul de Chimie (ICECHIM), iar până în 1965 devenise directorul acestuia.

„Mircea Corciovei, om de știință la ICECHIM, și-a amintit că „în noua ei funcție  a fost foarte greu să vorbesc cu ea. Ea dădea ordine, nu dorea niciun argument”, scrie Behr.

„Era imposibil să descoperi amploarea cunoștințelor ei de chimie, pentru că ea nu a discutat niciodată despre aspectele științifice ale activității institutului, ocupându-se doar de chestiuni politice și administrative”, a adăugat Corciovei. Acesta a descoperit că Elena Ceaușescu nu știa ce este un cromatograf și nu a recunoscut formula pentru acid sulfuric – H2SO4 – predată studenților din anul I la chimie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.