fbpx

70.000 de ore de consiliere psihologică gratuită pentru copii, aprobate de Guvern

Guvernul a aprobat, azi, un buget de 6 milioane de euro pentru 70.000 de ore de consiliere psihologică gratuită pentru copii, în cadrul Programului Național ”Din grijă pentru copii”, a anunțat consilierul de stat Maria Mădălina Turza.

Anunțul făcut de consilierul de stat:

#VesteBună
Dragi prieteni,
Cele 70.000 de ore de terapie gratuită pentru #copii sunt acum #realitate.
Programul Național DIN GRIJĂ PENTRU COPII pe care l-am inițiat și îl coordonez din 2021 și pentru a cărui implementare lucrez alături de specialiștii din Ministerul Educației, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială-ANPIS, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Național al Asistenților Sociali și STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale devine #realitate pas cu pas.
Cea mai mare parte a măsurilor din Program sunt deja prezente în viața noastră:
📌Numărul unic pentru copii 119
📌RoALERT copil #dispărut
📌Programul de terapii pentru copii – 70.000 de sedinte de terapie gratuite pentru copii
📌Platforma de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro
📌Cel mai performant sistem de criminalistică informatică de depistare a pedofililor și prădătorilor sexuali de copii online – funcțional la Poliția Română
📌Camere de audiere/ascultare pentru copiii victime în #toate județele din țară la Inspectoratele de poliție
Se întâmplă în România. Programul Național al Guvernul României – DIN GRIJĂ PENTRU COPII.
Sunt emoționată și am acel sentiment al lucrului făcut până la capăt, într-o perioadă extrem de grea pentru noi, țara noastră și Guvernul României.
Sunt recunoscătoare tuturor oamenilor, colegilor și partenerilor care au pus umărul la acest proces deloc ușor. Vă asigur că numele și chipurile voastre sunt prezente în memoria mea afectivă și profesională pentru că tot împreună am făcut posibile și alte lucruri mari și complexe precum gestionarea crizei umanitare a refugiaților, pașii de reformă în domeniul traficului de persoane și al dizabilității.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea metodologiei de decontare a serviciilor de intervenție psihologică și psihoterapeutică și modalitățile de înscriere în Programul național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 — „Din grijă pentru copii”, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1137/2022.

Prevederi incluse în actul normativ:

Art. 2. — (1) Înscrierea în Program a copiilor, respectiv facilitarea accesului acestora la serviciile de evaluare și intervenție psihologică și psihoterapeutică, denumite în continuare servicii de intervenție, se realizează astfel:
a) cadrele didactice din învățământul preuniversitar, asistenții sociali, asistenții medicali comunitari, mediatorii școlari, experții locali pentru persoanele aparținând minorităților rome, având în vedere situația copilului, comportamentul psihoemoțional al copilului sau la sesizarea părintelui cu privire la existența unor probleme psihoemoționale și/sau comportamentale, orientează părintele/reprezentantul legal al copilului către specialiștii desemnați să emită recomandări de evaluare psihologică în vederea înscrierii în Program, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1;
b) medicii de familie, medicii de medicină școlară, medicii de psihiatrie pediatrică și consilierii școlari emit, în baza unei consultații/anamneze specifice, o recomandare de evaluare psihologică în vederea înscrierii în Program, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1;
c) după emiterea recomandării prevăzute la lit. b) părintele/reprezentantul legal al copilului selectează un psiholog membru al Colegiului Psihologilor din România, înscris în Registrul psihologilor acreditați să furnizeze serviciile de intervenție psihologică și psihoterapeutică pentru copii din cadrul Programului național de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 — „Din grijă pentru copii”;
d) psihologul prevăzut la lit. c) evaluează situația copilului pe baza recomandării prevăzute la lit. b) și completează raportul de evaluare psihologică, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 2;
e) în cazul în care raportul de evaluare psihologică prevăzut la lit. d) recomandă efectuarea de servicii de intervenție, copilul este înscris în Program.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.