22 noiembrie 1809: Se naște Benedict Augustin Morel

Benedict Morel s-a născut în 1809, la Viena. În urma Războiului Celei de-a Șasea Coaliții, Morel a fost abandonat de părinții săi și cel care a continuat să-l crească a fost servitorul său, Marianne. A studiat la Paris, unde în 1839 și-a obținut doctoratul și doi ani mai târziu a devenit asistent al psihiatrului Jean-Pierre Falret.

Interesul lui Morel pentru psihiatrie a început să se manifeste puternic la mijlocul anilor 1840, când a vizitat mai multe instituții pentru cei cu probleme mintale din întreaga Europă. În 1848 a fost numit director al Asile d’Alienes de Măréville la Nancy. Aici a introdus reforme pentru bunăstarea bolnavilor mintali și a studiat persoanele cu handicap mintal, a cercetat istorice familiale și a investugat aspecte cum ar fi sărăcia și bolile fizice din copilărie. În 1856 a fost numit director al azilului Saint-Yon din Rouen.

Morel este cunoscut pentru crearea teoriei degenerării pe care a început să o dezvolte în anii 1850. În secolul al XIX-lea a existat în Franța o creștere a criminalității, a bolii și a tulburărilor psihice, iar acesta a devenit hotărât să identifice cauzele care stau la baza acestei creșteri. A observat că pacienții din azil cu retard mintal aveau, de asemenea, anomalii fizice. El credea că aceste anomalii ar putea fi moștenite și că există o înrăutățire progresivă a degenerării din generație în generație.

El a îmbinat medicina psihiatrică cu medicina generală, pentru a oferi o cauză completă și bine investigată pentru o mare problemă socială. Teoria degenerării a însemnat că existau unele tulburări psihologice care sunt genetice și nu puteau fi vindecate de un psihiatru. S-a răspândit repede în întreaga Europă și a fost folosită pentru a explica psihologia criminală, tulburările de personalitate și tulburările nervoase.