21 noiembrie 2009: Moare Konstantin Petrovich Feoktistov

Konstantin Petrovich Feoktistov s-a născut în 1926, pe data de 7 februarie. A fost un eminent inginer spațial și cosmonau, care a făcut istorie ca membru al primului echipaj de trei persoane care a zburat în spațiu, în 1964. În 1955, Feoktistov a făcut parte din echipa care a proiectat sateliții Sputnik 1, capsula spațială Vostok, capsula spațială Voskhod și capsula spațială Soyuz sub conducerea proiectantului Serghei Korolev. În octombrie 1964, Feoktistov, care a jucat un rol-cheie în dezvoltarea lui Voskhod, se afla la bordul lui Voskhod I, prima misiune în care membrii echipajului erau trimiși în spațiu fără costume spațiale și prima navă care transporta mai multe persoane în spațiu. Misiunea a fost planificată pentru a bate programul american Gemini.

În timpul zborului lui Voskhod I, pe 12-13 octombrie 1964, Feoktistov și colegii săi au efectuat experimente și au adunat informații pe care cosmonautii plecați în spațiu anterior nu au reușit să le obțină. Au făcut analize de sânge și măsurători pentru a determina modul în care oamenii reacționeaza la a fi în spațiu, precum și pentru a vedea cum ar putea colabora o echipă aflată acolo. Capusula a fost, de asemenea, prima care a transportat civili specialiști (un medic și un inginer). Misiunea a durat 24 de ore și 17 minute.

Misiunea în sine a fost considerată un triumf sovietic uriaș, iar mașina de propagandă sovietică a intrat în acțiune. Televiziunea a arătat imagini live și înregistrate ale celor trei cosmonauți. Agenția Spațială Rusă a anunțat zborul ca începutul unei noi ere privind călătoriile în spațiu.

Feoktistov a primit o serie de onoruri, inclusiv Ordinul Bannerului Roșu al Muncii, în urma lansării lui Sputnik I în 1957 și, din nou, după primul zbor cu echipaj de către Yuri Gagarin. A  scris mai multe cărți despre tehnologia spațială. Craterul Feoktistov din partea îndepărtată a Lunii este numit în cinstea sa.