fbpx

19 august 1960: Primele animale lansate în spațiu pentru un zbor dus-întors

Foto credit:  barkpost.com

Sputnik 5 a fost lansat pe orbită pe 19 august 1960 având la bord câinii Belka și Strelka, 40 șoareci, 2 șobolani și numeroase plante. După un zbor de 25 de ore, Belka și Strelka, precum și ceilalți pasageri au revenit în atmosfera într-o stare perfectă. Cele doua cățeluse au participat chiar și la o conferință de presă, organizată imediat după aterizare la sediul agenției sovietice de presă TASS.

Belka și Strelka la conferința de presă

La numai câteva luni de la experiment, Strelka a născut șase căței perfect sănătoși. Unul dintre ei a fost adoptat de Nikita Hrușciov, care l-a dăruit mai apoi lui Caroline Kennedy, fiica președintelui Statelor Unite ale Americii John F. Kennedy. În prezent, figurile celor doi câini pot fi văzute în Muzeul Cosmonauticii din Moscova.

Cu 3 ani mai devreme, în 1957, Sputnik 2 a fost lansat având la bord prima ființă vie, cățelușa Laika. Din păcate, misiunea nu a prevăzut și reîntoarcerea în siguranță a capsulei spațiale și a pasagerului, ceea ce a făcut ca Laika să fie prima victimă a cursei pentru cucerirea spațiului cosmic.
laika primul animal in spatiuLaika, primul animal lansat în spațiu

Programul Sputnik a reprezentat o serie de misiuni spațiale fără oameni la bord lansate de Uniunea Sovietică la sfârșitul deceniului al șaselea al secolului trecut având ca scop demostrarea viabilității sateliților artificiali.

Numele „Sputnik” („Спутник”) înseamnă în limba rusă „satelit” sau „tovarăș de călătorie”.

Foto credit www.animalzoo.ro și www.thoughtco.com.

Citește și:

18 august 1986: 72 de câștigători ai premiului Nobel se luptă cu predarea teoriei creaționiste în școli

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.