fbpx

20 august: Ziua mondială a țânțarilor

Ziua mondială a țânțarilor, celebrată la 20 august, marchează o descoperire făcută în 1897 de către medicul bacteriolog și entomolog britanic Sir Ronald Ross, prin care acesta a demonstrat că țânțarul anofel este un vector de transmitere al malariei. Ross a studiat ciclul de viață al parazitului din genul Plasmodium, pentru care i s-a decernat Premiul Nobel în 1902.

În fotografia de mai jos avem reprezentarea unui Plasmodium din saliva unei femele țânțar ce se deplasează de-a lungul unei celule a acesteia.

malaria

Foto credit: Wikipedia 

Descoperirea lui Ross i-a ajutat pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine rolul devastator al țânțarilor care în prezent infectează 250 de milioane de oameni cu malarie în fiecare an, cauzând 850.000 de decese. Astăzi, oamenii de știință britanici rămân în fruntea luptei împotriva malariei, dezvoltând tehnici avansate de cercetare și dezvoltare prin intermediul unor unități de cercetare de vârf, cum ar fi Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra.

tanata anofel

Foto credit: James Gathany

Un țânțar poate trăi undeva între una și două săptămâni, în funcție de sex. De obicei masculii trăiesc o săptămână, iar femelele ajung  la două săptămâni.

Cîteva lucruri despre ce le place țânțarilor:

1. Transpirația
Țânțarii au nevoie de apă pentru a se reproduce, așadar sunt atrași în mod natural de zonele cu umiditate mai mare. De aceea transpirația este un factor primar de atracție a țânțarilor.

2. Culorile închise
Țânțarii sunt atrași de culorile închise pentru că astfel își pot localiza de la distanță victimele.

3. Oamenii care consumă mult potasiu și sare
Țânțarii sunt atrași de potasiu, sare și acidul lactic eliberat de către organisnm. Așadar ar ajuta să evităm alimentele bogate în sare și potasiu precum bananele, avocado sau fructe uscate.

4. Parfumul și esențe de parfum
Aromele de parfum atrag țânțarii, mai ales esențele florale.

5. Consumul de alcool
Procesarea de către organism a alcoolului consumat generează substanțe chimice care eliminate prin piele atrage țânțarii. Mai mult, consumul de alcool crește temperatura corpului, un alt factor de atracție pentru țânțari.

6. Grupa sanguină
Conform unui studiu medical publicat în 2004, oamenii care au grupa sanguină 0 sunt cu 83% mai „atractivi” pentru țânțari decât cei care au altă grupă sanguină.

7. Femeile gravide
Un studiu publicat în 2000 arată că femeile gravide atrag de două ori mai mulți țânțari decât celelalte femei. Explicația constă în faptul că femeile gravide expiră mai mult dioxid de carbon decât restul oamenilor și, mai mult, au o temperatură a corpului și o circulașie a sângelui mai mari decât oricare alte persoane.

8. Temperaura corporală
Cu cât mai mare aveți temperatura corporală, cu atât mai repede vă vor găsi țânțarii. Odată ajunși la o distanță de câțiva metri de dumnevoastră, vor simți temperatura corpului, apoi vor ateriza direct pe pielea dumneavostră.

tantari

Țânțarii sunt ucigaşii numărul 1 ai planetei. Catalogată drept cea mai letală creatură de pe glob, ţânţarul este responsabil de cele mai multe decese, dat fiind bolile grave pe care le transmite: malaria, febra Dengue, febra galbenă sau encefalita. Un singur ţânţar anofel poate infecta cu malarie peste 100 de persoane, boală care, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ucide în Africa un copil la fiecare 45 de secunde.

Citește și:

19 august 1960: Primele animale lansate în spațiu pentru un zbor dus-întors

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.