fbpx

Viena, primul oraș din UE cu o politică de vaccinare anti-Covid pentru femeile însărcinate

Photo 217093654 © Chernetskaya | Dreamstime.com

Autoritățile din Viena au decis că, de la jumătatea lunii mai va începe vaccinarea anticoronavirus pentru femeile însărcinate.

Capitale Austriei va deveni astfel primul oraş din Uniunea Europeană care adoptă această măsură, ce are ca scop evitarea unor posibile complicaţii în timpul sarcinii ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Capitala austriacă le va oferi posibilitatea de a se vaccina femeilor însărcinate începând din săptămâna a 13-a de sarcină, după ce a clasificat acest grup de populaţie ca fiind de mare risc, a anunţat duminică responsabilul pe probleme de sănătate din Viena, social-democratul Peter Hacker.

Vaccinurile se vor administra în funcţie de starea sarcinii, având prioritate gravidele cu sarcină avansată.

Riscul de a se infecta cu SARS-CoV-2 nu este mai mare la femeile însărcinate, însă mai multe studii au semnalat că gravidele care se infectează dezvoltă cu mai mare frecvenţă complicaţii comparativ cu femeile din aceeaşi grupă de vârstă, dar care nu sunt însărcinate.

Un studiu realizat la sfârşitul lunii aprilie şi la care au participat 100 de experţi din 18 ţări a ajuns la concluzia că infectarea cu SARS-CoV-2 creşte cu 50% riscul de complicaţii în timpul sarcinii pentru mamă şi copil. 

Administrarea vaccinului Pfizer la femeile însărcinate trebuie decisă de la caz la caz, afirma Agenția Europeană a Medicamentului, în luna decembrie.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) preciza, la momentul respectiv, că nu dispune de suficiente date din studiile clinice ale companiilor cu privire la riscurile potențiale pentru femeile însărcinate, după cum declara într-un briefing Harald Enzmann, președintele Comitetului pentru medicamente umane al EMA, citat de Reuters.

Reprezentantul Agenției a adăugat, în conferința de presă, că EMA își poate modifica recomandarea dacă vor fi disponibile mai multe informații,  fără a dezvălui circumstanțele în care vaccinul ar putea fi considerat adecvat pentru femeile însărcinate.

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.