fbpx

USR Tineret, despre comunicatul Patriarhiei: ”O palmă peste obrazul tinerilor. A murit bunul simț”

USR Tineret a transmis, astăzi, un mesaj către Patriarhul Daniel, în urma comunicatului de astăzi al Patriarhiei Române cu privire la educația sexuală în școli. ”A murit bunul simț. Așteptăm ofertă”, afirmă organizația.

Mesajul USR Tineret, integral:

Am citit cu atenție și îngrijorare declarațiile Preafericirii Sale, Dan Ilie Ciobotea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române privitoare la forma și obligativitatea predării educației sexuale în școlile românești. Credem că aceste cuvinte sunt o palmă dată peste obrazul tinerilor și că nu pot rămâne fără răspuns. Iar acest răspuns este dedicat atât celor credincioși cât și celor mai puțin religioși dintre tineri.
Așa că, Preafericirea Voastră, prin faptul că afirmați că:
„E o minciună că lipsa orelor de educație sexuală a dus la numărul mare de mame minore.” – contribuiți indirect la menținerea stării actuale dezastruoase, în care copiii nu știu nici când sunt agresați, nici când sunt agresori, la rândul lor! Școala noastră „formează” cetățeni care au o viziune confuză asupra a ceea ce înseamnă consimțământul și respectul față de integritatea corporală și psihică a celorlalți. Cu toate astea, puneți conștient umărul la fragilizarea fibrei morale a tinerilor și-așa lipsiți de busolă, uitați de un sistem care își calculează mișcările în funcție de voturi și bani.
„Educația sexuală este un atentat asupra inocenței copiilor.” – Apelați cu perfidie la imagini și structuri lingvistice cu impact puternic asupra părinților, inducându-le ideea că educația sexuală e primul pas în drumul spre hipersexualizare . Numai că peste tot unde a fost predată obligatoriu, educația sexuală a fost corelată cu reducerea activității sexuale în rândul adolescenților. Adolescenții nu numai că își încep viața sexuală mai târziu, sexul nemaireprezentând „fructul interzis”, dar aceștia au mai puțini parteneri și evită practicile sexuale riscante. Îi mințiți pe părinți cu privire la rolul și structura materiei de educație sexuală, apoi vă erijați în unicii apăratori ai dreptului lor „absolut” de a decide cu privire la educația copiilor. Inocența de care vorbiți este de fapt ignoranță, rezistență nedocumentată, teoretic și empiric nejustificată, o lipsă de educație adecvată într-un ciclu neîntrerupt de sărăcie, conspirații, taboo-uri, frică și ipocrizie.
„Patriarhia Română, dar și celelalte Biserici din România, pledează ferm pentru disocierea programelor școlare de orice tip de ideologie, precum «recomandările» ideologizant-alienante cuprinse în Documentul Biroului Regional OMS pentru Europa și BzgA.” , spune instituția care insistă ca în școli să se predea, ca normă de adevăr universal, ideea imoralității sexului în afara căsătoriei, a inacceptabilității mijloacelor contraceptive și de planificare familială, a intoleranței față de persoanele cu orientare sexuală diferită. De 30 de ani, clerul a intervenit nestăvilit în formarea programelor școlare prin impunerea propriei viziuni ideologice, iar astăzi se comportă ca și cum orice abatere de la principiile stricte enunțate de ei reprezintă „ideologie”.
Totodată, afirmația de mai sus dovedește că sunteti conștienți că educația sexuală nu are niciun conținut dacă nu este specificată printr-o programă școlară. Ba chiar dați un exemplu de cum nu ar trebui să arate o astfel de programă școlară, referindu-vă la documentul OMS, document întocmit cu aportul experților, a medicilor generaliști și infecțiologi, psihologici clinici, pediatri, specialiști în sănătate publică.
În regulă, o instituție a propus o programă pentru educația sexuală și nu vă convine. Înseamnă că ne luăm jucăriile și plecăm? Mințind părinții că educația sexuală înseamnă strict ceea ce se propune într-un document al unei instituții? Ați analizat programa școlară în Franța, Germania sau Danemarca? Aceea nu mai este educație sexuală? Vă legați de faptul că în alte state educația sexuală este organizată în cadrul altor discipline școlare. Pentru acest detaliu tehnic, de implementare, faceți atâta tam-tam? Doar vă folosiți de sincopele discuției publice și de nepriceperea oficialităților de a explica ce se înțelege prin educație sexuală. Manipulați, ca de obicei. Apelând la frica și lipsa de cunoaștere a oamenilor.
„Părinții trebuie să decidă privind educația copilului lor, iar statul nu are dreptul să impună un model ideologic în educația copiilor, peste acordul și convingerile acestora.” – În acest caz vă rugăm să nu îi mai învățăm pe copii nici literatură, istorie ori biologie, mai ales să nu le mai băgăm pe gât informații și competențe ce țin de economie și antreprenoriat. Oportunitatea de a studia aceste lucruri ține de ideologie – ce valori preferăm și cum ne dorim să fie cetățenii noștri. O alegere neutră ideologic nu există. Fiecare poziție adoptată de BOR, precum și cea adoptată de alți actori sociali și politici, reflectă o anumită viziune ideologică asupra lumii. Iar ideologia dumneavoastră în niciun caz nu se poate impune într-o manieră meschină, încercând s-o ascundeți sub poleiala ideii de adevăr absolut. Oricât ați poza în vocea unei rațiuni atemporale, rămâneți unul dintre mulții actori ideologici care participă la dezbaterea publică din societatea democratică de care ne bucurăm în România. Nu vă mai puteți erija în deținători ai adevărului laic suprem, căci nu sunteți – iar puterea și influența de care vă bucurați nu se poate exercita decât în limitele date de Constituție, de dreptul internațional la care România este parte și de principiile fundamentale ale pluralismului liberal-democratic.
Sperăm doar că oamenii vor vedea dincolo de cuvintele țesute cu ură și ață albă și că își vor îndrepta privirea spre fețe bisericești care poartă în suflet valori creștine autentice. Nu interese de clică.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.