fbpx

Un profesor ajunge la salariul mediu net abia după 10 ani la catedră – analiză Ziarul de Iași

Photo 219158696 / Paycheck © Andrey Popov | Dreamstime.com

Un profesor din România ajunge sau depăşeşte salariul mediu net abia după 10 ani la catedră, arată o analiză realizată de Ziarul de Iași.

Un cadru didactic care are sub trei ani de vechime în muncă şi niciun an de experienţă la catedră, iar singurile sporuri de care beneficiază sunt cel neuropsihic şi indemnizaţia de hrană, la final de lună încasează aproape 2.300 de lei, salariul de bază fiind de 3.381 de lei, iar venitul brut total fiind de 3.977 de lei, arată jurnaliștii.

Problema apare însă atunci când compari un profesor cu studii medii cu unul cu studii superioare, cu aceeaşi vechime şi aceleaşi sporuri. La final de lună, chiar dacă cadrul dadactic are măcar vreo trei ani de facultate şi poate şi doi de masterat, intrând la categoria profesor cu studii superioare „debutant”, încasează doar cu vreo 200 de lei mai mult, adică 2.524 de lei, salariul de bază fiind 3.712 lei, iar venitul brut (cel care include şi sporurile) 4.366 de lei.

După ce profesorul reuşeşte să îşi dea definitivatul în învăţământ, adică după măcar un an de vechime, ajunge la un salariu net de 2.545 de lei. Adică încă 20 de lei la salariu după un examen pentru care a trebuit să se pregătească temeinic şi mai multe inspecţii la clasă şi un dosar cu planuri de lecţii. După alţi câţiva ani de vechime, dar nu mai mult de 5, şi fără alte sporuri, un profesor ajunge să încaseze 2.718 lei lunar, venitul brut fiind de 4.700 de lei, iar salariul brut 4.029 de lei, iar când trece bariera de 5 ani salariul încasat ajunge la 2.835 de lei.

Cele mai mari salarii sunt cele ale profesorilor cu peste 25 de ani la catedră, dar şi în acest caz contează foarte mult sporurile, gradaţiile sau eventual un doctorat. Dacă toate aceste criterii sunt îndeplinite, atunci un profesor încasează la final de lună 5.595 de lei, salariul de bază fiind de 5.813 lei, iar venitul brut este de 9.678 de lei. Dacă predă în învăţământul special, mai încasează, net, încă aproximativ 500 de lei, ajungând la 6.133 de lei la final de lună. Învăţătorii, au însă salarii mai mici. Cu acelaşi sporuri, fără cele de învăţământ special, salariul lunar ajunge la 4.662 de lei, chiar şi cu gradaţie de merit, doctorat şi peste 25 de ani de vechime la catedră. Depăşeşte cu puţin 5.000 de lei doar dacă predă în învăţământul special.

Citește analiza, integral, aici.

Sursă foto: https://www.dreamstime.com/paycheck-open-envelope-holding-payroll-cheque-image219158696

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.