fbpx

Ucraina: 12.000 de școli țin cursuri online. 3,5 milioane de elevi au acces la o formă de învățare

Școală din Harkiv, distrusă de bombardamentele armatei ruse. Sursă foto: Teach for Ukraine

Potrivit ministrului educației din Ucraina, Serhiy Shkarlet, citat de The Guardian, la data 7 aprilie, aproximativ 12.000 de școli țineau cursuri online și 3,5 milioane de elevi reușiseră să revină la o formă de învățare.

Educația este unul dintre domeniile cele mai afectate de războiul declanșat de invazia rusă. Jurnaliștii The Guardian notează că experții sunt de acord că educația poate juca un rol pozitiv pentru copiii afectați de război și „atenuează impactul psihologic al conflictelor armate, oferind rutină și stabilitate”, conform Declarației interguvernamentale pentru școli sigure.

Ca urmare a agresiunii ruse, peste o mie de unități de învățământ din Ucraina au fost avariate sau complet distruse, a anunțat ministrul Educației din Ucraina, Serhiy Shkarlet, citat de portalul Ukrinform.

„De când Rusia a început invazia în Ucraina, 91 de instituții de învățământ au fost complet distruse, iar 923 au fost parțial avariate”, a spus Shkarlet.

Potrivit ministrului, datele sunt actualizate zilnic, deoarece fiecare bombardament inamic aduce noi distrugeri.

Valoarea preliminară a pagubelor cauzate unităților de învățământ se ridică la peste 5 miliarde de dolari.

Întrebat despre planurile de reconstrucție și despre negocierile în acest scop, Shkarlet a spus că s-a întâlnit de două ori cu colegii săi din Consiliul Miniștrilor Educației din UE.

„Am convenit ca UE să creeze un program separat de reconstrucție și refacere a infrastructurii educaționale. Nu doar în ceea ce privește lucrările de construcție, ci și în ceea ce privește dotarea școlilor noastre cu echipamente moderne”, a spus ministrul.

În plus, a spus Shkarlet, există speranțe în propriile capacități ale Ucrainei, deoarece au fost create mai multe conturi umanitare pentru a strânge fonduri pentru o astfel de reconstrucție.

Ministerul Educației și Științei a reamintit că autoritățile au dezvoltat o hartă interactivă pentru a urmări toate daunele suferite de infrastructura educațională.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.