fbpx

Un milion de tineri votează pentru prima dată. Se informează mai ales de pe site-urile de știri și de pe Facebook – sondaj INSCOP

58% dintre tinerii chestionaţi într-un sondaj INSCOP sunt foarte siguri că vor participa la alegeri.

Potrivit sondajului citat de News.ro, 65% dintre tinerii intervievaţi consideră că ei reprezintă o forţă care va defini rezultatul alegerilor. Deşi 35% dintre respondenţi sunt sceptici în privinţa participării tinerilor la vot, datele arată o tendinţă încurajatoare spre o participare crescută. Site-urile de ştiri sunt principala sursă de informare politică pentru tineri, urmate de Facebook.

Principalele motive pentru care tinerii decid să voteze sunt: exercitarea dreptului lor democratic (43%), dorinţa de a influenţa politicile europene (41%) şi apărarea democraţiei împotriva extremismului (8%). Aceeaşi ierarhie se păstrează şi când tinerii sunt întrebaţi despre al doilea motiv pentru a veni la vot.

Tinerii din Bucureşti-Ilfov se remarcă printr-o siguranţă de vot de 64%, comparativ cu doar 49% în sud-estul României. În oraşele universitare altele decât Bucureştiul, doar 46% dintre tineri sunt foarte siguri că vor vota. De asemenea, femeile tinere (61%) sunt mai hotărâte să voteze decât bărbaţii tineri (56%).

Potrivit sirsei citate, tinerii care discută frecvent despre politică, fie cu familia, fie cu prietenii, au o probabilitate mai mare de a participa la vot. În ultima lună, 7% dintre tineri au discutat zilnic cu familia despre politică, în timp ce 55% au avut astfel de discuţii de câteva ori. În ceea ce priveşte discuţiile cu prietenii, 9% dintre tineri au discutat zilnic despre politică, iar 55% de câteva ori.

Sursă foto: Freepik

Sondaj inscop

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.