fbpx

Un licean radicalizat, acuzat de propagandă teroristă, scapă cu ajutorul Curții Constituționale

foto: ccr.ro

Mihai Theodor Eugeniu, un licean radicalizat în numele unei organizații fundamentaliste din Orientul Mijlociu, care a discutat cu un coleg despre cum să atace centrala de la Cernavodă, a scăpat de urmărirea penală întrucât faptele s-au prescris. Acesta este primul caz în care un român acuzat de propagandă teroristă scapă de acuzații datorită deciziei Curții Constituționale, relatează Agerpres.

Trei judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) au constatat că faptele de care era acuzat Mihai Theodor Eugeniu, respectiv promovarea mesajelor de propagandă în scopul instigării la terorism și asocierea în vederea comiterii de acte teroriste, s-au prescris, în conformitate cu două decizii ale CCR. De asemenea, Mihai Theodor Eugeniu a fost achitat pentru comiterea altor două infracțiuni prevăzute în Legea 535/2004 privind combaterea terorismului, dar și pentru pornografie infantilă.

În iunie 2018, Mihai Theodor Eugeniu, în vârstă de 15 ani la acel moment, a fost reținut de DIICOT pentru comiterea unor infracțiuni în conformitate cu Legea privind prevenirea și combaterea terorismului. Potrivit DIICOT, începând din septembrie 2017, adolescentul s-a implicat activ în contactarea susținătorilor unor organizații teroriste active în Orientul Mijlociu, atât cetățeni români, cât și străini, cu scopul de a promova sistematic ideile și doctrinele specifice acestor entități teroriste.

El a accesat site-uri și forumuri care propagau ideologia extremistă, glorificau crimele comise de organizațiile teroriste, susțineau înființarea Statului Islamic și distribuiau materiale, inclusiv violente, care susțineau cauza acestora. De asemenea, Mihai Theodor Eugeniu a pledat pentru legitimitatea participării la luptă în favoarea organizațiilor teroriste, exprimându-și intenția de a călători în zonele de conflict și a furnizat altor persoane materiale de instruire privind fabricarea de dispozitive explozive improvizate și utilizarea armelor în scopul comiterii de atacuri teroriste.

În mod concret, Mihai Theodor Eugeniu, care folosea pseudonimul „Abu Musab” pe aplicația Telegram, a discutat cu un alt tânăr român, cu pseudonimul „Soldatul lui Allah”, despre planurile de atac asupra centralei de la Cernavodă. Cei doi adolescenți au discutat și despre posibilitatea de a pleca în Siria pentru a lupta pentru Statului Islamic, mai precizează sursa citată.

Procurorii au descoperit la domiciliul liceanului, printre altele, un cuțit de vânătoare, o hartă a municipiului București cu numeroase locații publice marcate cu verde, un Coran în limba arabă, un volum intitulat „Pomeniri din Coranul cel nobil și tradiția Profetului Mohamed”, foi de hârtie pe care era desenat steagul Statului Islamic și o mască de gaze.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.