fbpx

TVA rămâne la 5% pentru cărți și manuale

foto: Anca Zaharia

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) va rămâne la 5% pentru cărți și manuale, a anunțat Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a făcut precizarea după discuțiile din cadrul coaliţiei de guvernare, unde s-a decis luarea mai multor măsuri pentru face economii la bugetul de stat de aproximativ 12 miliarde lei, pe acest an: 6 miliarde de lei după punerea în aplicare a măsurilor de reducere a cheltuielilor statului şi 6 miliarde lei din creșterea de taxe.

„E vorba de cărţi şi manuale şcolare. Am discutat cu premierul. Am venit cu această abordare şi toată lumea este de acord că trebuie să rămânem cu TVA 5% la cărţi şi manuale şcolare. Aceasta să fie singura excepţie”, a declarat Ciucă, citat de Agerpres.

Consiliul Director al Asociației Editorilor din România a reacționat săptămâna trecută în privința majorării cotei TVA pentru cărți, afirmând că „este o măsură care va diminua vânzările și va crește pirateria, în condițiile în care România este cea mai mică piață de carte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, iar vânzările au intrat oricum pe un trend descendent încă din primul trimestru al acestui an. În prezent, cărților li se aplică o cotă TVA de 5%, atât pentru varianta tipărită, cât și pentru cele digitale.

În plus, pandemia de Covid-19 a determinat o creștere agresivă a pirateriei, în special a celei digitale, în condițiile în care autoritățile din România se dovedesc prea puțin pregătite să abordeze fenomenul. Pirateria se traduce prin venituri pierdute de toți membrii lanțului valoric al cărții: autori, editori, librari iar creșterea TVA se va converti, pe de o parte, într-o creștere a pirateriei și, pe de altă parte, într-o accentuare a tendinței de scădere a vânzărilor”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.