Trei olimpiade școlare, programate în aceeași zi de ISMB. Părinții cer intervenția ministrului Educației

Faza pe municipiu a olimpiadelor de engleză, istorie și limba română a fost programată de ISMB la aceeași dată, 7 martie, astfel încât elevilor calificați în această etapă la mai multe materii le este imposibil să participe la toate. Scandalizați de situație, mai mulți părinți dintr-o școală bucureșteană au făcut o petiție către ministrul Educației, prin care îi cer să intervină.

Ce spun părinții

”Aproape trei sferturi din elevii calificați la aceste etape ( atât clasa a VII a cât și clasa a VIII a) vor fi nevoiți să aleagă să participe doar la una din olimpiadele mai sus enumerate.

Vă rugăm să aveți în vedere că cele trei materii se adresează în general elevilor cu înclinații umaniste, fiind majoritară participarea acestora la olimpiadele de limba romană, limbi străine și istorie.

Astfel la nivelul clasei a VIII a B există 5 copii care vor fi nevoiți să aleagă între două olimpiade și numeroși copii și la alte clase VIII-a și a VII-a.

Așa cum de la începutul mandatului dumneavoastră v-ați manifestat dorința de apăra drepturile elevilor, vă rugăm să luați în considerare și drepturile acelor elevi care în contextul unei societăți care în general descurajează performanța școlară fac sacrificii și eforturi  pentru a participa  la mai multe concursuri școlare.

Astfel de elevi fac eforturi considerabile pentru a avea rezultate foarte bune la învățătură, își sacrifică puținul lor timpul lor liber preferând să acumuleze cunoștințe și nu beneficiază nici de încurajarea statului ( a se vedea bursele extrem de mici acordate de Primăria Sectorului 4).

Vă rugăm să susțineți și să încurajați și copiii care încă își doresc sa învețe, pentru că așa cum dumneavoastră și inspectorii de specialitate îi susțineți și îi încurajați în prezent, vor învăța și ei la rândul lor sa susțină și să încurajeze pe viitor, ca adulți, societatea românească.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copiilor, dar și în conformitate cu tratatele și convențiile internaționale, având în vedere că dumneavoastră sunteți reprezentant al autorității publice  Ministerul Educației și Cercetării, vă rog să aveți în vedere interesul superior al copilului și să dispuneți măsuri pentru susținerea celor trei etape municipale ale olimpiadelor de română, engleză și istorie la date diferite.

 

Un alt grup de părinți i-au adresat, la rândul lor, o scrisoare ministrului:

Elevii și-au manifestat interesul să participe la olimpiade, la etapă locală, calificându-se pentru etapă pe municipiu, care are însă aceeași dată de desfășurare, respectiv 7 martie 2010, un exemplu în acest sens fiind olimpiada la limba și literatura română care este în aceeași zi cu olimpiada la limba engleză, discipline ce fac parte din aceeași arie curiculară. Astfel, elevii calificați la ambele olimpiade ar trebui să aleagă la care să participe, deși ambele discipline sunt preferatele lor.
Propunerea este că pentru a permite unui număr cât mai mare de elevi să participe la olimpiadele școlare și pentru a avea în competiție la fiecare disciplină și în finală pe cei mai buni elevi, să regândiți planificarea olimpiadelor, astfel încât poziția nr. 17 – OLLR să nu coincidă că dată de desfășurare cu poziția 53 – Olimpiada națională de engleză (în acest an 7 martie). Considerăm că sunt îngrădiți copiii foarte buni prin renunțarea la un concurs pentru care nivelul lor se situează peste nivelul celor care vor ieși premianți la acel concurs (cei mai buni neprezentându-se de fapt).
2.Având în vedere că în calendarul amintit la punctul 1 de mai sus nu este stabilită dată OLAV pentru V-VIII la nivel de municipiu, va rog să țineți seama de solicitarea de evitare a suprapunerii datelor de desfășurare a olimpiadelor pentru discipline din aceeași arie curiculară și să indicați data de 7 martie pentru OLAV (în aceeași zi cu OLLR) și o altă dată convenabilă pentru cadrele didactice și pentru elevi, pentru engleză.