fbpx

The Lancet, studiu de caz în UK: Redeschiderea completă a școlilor ar putea provoca al doilea val al pandemiei

Prestigioasa revistă științifică The Lancet a dat publicității un studiu prin care anticipează ce ar putea să însemne redeschiderea completă a școlilor în Marea Britanie. Concluziile studiului sunt îngrijorătoare: fără testarea în masă și urmărirea eficientă a contactelor celor infectați, redeschiderea școlilor este posibil să inducă un al doilea val care ar atinge un maxim în decembrie 2020, dacă școlile se deschid cu normă întreagă în septembrie. 

Principalele concluzii ale studiului The Lancet:

Cu niveluri crescute de testare (între 59% și 87% dintre persoanele simptomatice testate la un moment dat în timpul infecției active cu SARS-CoV-2, în funcție de scenariu) și urmărirea și izolarea efectivă a contactelor, un recul al epidemiei ar putea fi împiedicat. Presupunând că 68% dintre contacte ar putea fi urmărite, estimăm că 75% dintre persoanele cu infecția simptomatică ar trebui testate, iar cazurile pozitive izolate, dacă școlile se redeschid complet în septembrie, sau 65% dacă s-a utilizat un sistem de rotație part-time.
Dacă doar 40% dintre contacte ar putea fi urmărite, aceste cifre ar crește până la 87% și respectiv 75%.
Cu toate acestea, fără aceste niveluri de testare și de urmărire a contactelor, redeschiderea școlilor împreună cu relaxarea treptată a măsurilor restrictive este posibil să inducă un al doilea val care ar atinge un maxim în decembrie 2020, dacă școlile se deschid cu normă întreagă în septembrie. Dacă se adoptă un sistem de rotație part-time, acest vârf ar putea fi înregistrat îm februarie 2021.
In orice caz, al doilea valar avea ca o rată de infectare peste 1 și un număr de infecții de mai mare de două ori decât primul val de COVID-19.
Pentru a preveni un al doilea val COVID-19, relaxarea distanțării fizice, inclusiv redeschiderea școlilor,în Marea Britanie trebuie să fie însoțită de teste la scară largă, la nivelul întregii populații, a persoanelor simptomatice și urmărirea eficientă a contactelor lor, urmată de izolarea persoanelor diagnosticate.