fbpx

Țestoasa Jonathan, cel mai în vârstă animal terestru, împlinește 188 de ani

Țestoasa Jonathan, devenită celebră pentru faptul că este cel mai în vârstă animal terestru, se pregătește de aniversarea cu numărul 188. El a prins două războaie mondiale, 39 de președinți americani și șapt monarhi britanici.

Jonathan (eclozat c. 1832) este o broască țestoasă gigantică din Seychelles (Aldabrachelys gigantea hololissa), o subspecie a broaștei țestoase gigantice Aldabra (Aldabrachelys gigantea) și cel mai în vârstă animal terestru viu cunoscut din lume. Jonathan locuiește pe insula Sfânta Elena, un teritoriu britanic din Oceanul Atlantic de Sud.
Jonathan a fost adus pe Sfânta Elena din Seychelles, în Oceanul Indian, în 1882, împreună cu alte trei țestoase în vârstă de aproximativ 50 de ani. El și-a primit numele în anii ’30, de la guvernatorul Sf. Elena, Sir Spencer Davis. Jonathan continuă să locuiască pe terenurile din Plantation House, reședința oficială a guvernatorului, și are îngrijirea asigurată de guvernul insulei Sfânta Elena.
Vârsta lui a fost estimată prin faptul că a fost descris drept „complet matur” când a fost adus pe Sfânta Elena în 1882. „În totalitate matur” înseamnă cel puțin 50 de ani, astfel încât a fost estimată o dată de eclozare de până cel târziu în 1832. O fotografie cu Jonathan a fost datată inițial din 1902, însă mai târziu a fost descoprit faptul că aceasta datează de fapt din 1886, înfățișându-l pe Jonathan la patru ani de la sosirea sa pe Sfânta Elena. Măsurătorile luate din fotografie arată că, în 1886, era cu adevărat matur.
Titularul recordului pentru cea mai vârstnică broască țestoasă car a trăit vreodată, potrivit Guinness World Records, îi aparține Tu’i Malila, care a murit în Tonga în 1965, la vârsta de 189.
În ianuarie 2016, BBC a relatat că Jonathan a primit o nouă dietă menită să-l mențină sănătos și să-și prelungească viața.

Țestoasa Jonathan

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *