fbpx

TEDxPiațaUniriiED: Educație care contează!

18 vorbitori, 180 de participanți, o singură constantă: Educație care contează!

 

TEDxPiațaUniriiED a avut loc în data de 15 februarie, la București. Sub sloganul „Educație care contează”, evenimentul a reunit pe scena Teatrului Evreiesc de Stat 18 vorbitori din diferite zone de activitate, și peste 180 de participanți cu toții având în comun o singură pasiune: educația. Echipa de organizare dorește să mulțumească fiecărui partener, participant, voluntar și vorbitor prezent în ziua evenimentului – fără ei acest eveniment nu ar fi avut loc!

 

Dorința care a stat în spatele organizării acestui eveniment a fost aceea de a oferi idei educaționale sănătoase, pe care fiecare participant să le poată împărtăși” a declarat Alex Vesa, managerul proiectului. „Echipa formată din 27 de voluntari, de la specialiști în event management și comunicare, la studenți și elevi, s-a implicat din dorința de a vedea o schimbare în sistemul educațional – un sistem centrat pe nevoile și viitorul elevilor. Am lansat idei și soluții, iar feedback-ul celor prezenți și a celor care au urcat pe scenă ne-a demonstrat că am făcut o treabă bună”.

 

Împărțit în mai multe secțiuni, TEDxPiațaUniriiED a dedicat prima parte creșterii copiilor, unde s-a discutat despre rolul cuvintelor în educație, diferențele dintre copii și cum văd aceștia educația. S-a mers în zona pedagogiei alternative și au fost exemple din dans, muzică și artă teatrală, precum și despre educația pentru copii cu cerințe educaționale speciale.

 

A doua parte a fost dedicată schimbărilor sistemice, iar pe scenă au urcat studenți, profesori universitari și formatori din organizații al căror scop este educația. Dorința de ascultare a elevului, opțiunea de a alege materiile în funcție de drumul pe care ni-l dorim, schimbarea sistemului pentru a îi inspira pe alții să inspire, modificarea sălilor de clasă pentru a încuraja învățarea și nu barierele sunt doar o parte dintre subiectele abordate.


Sunt încă multe lucruri de făcut, însă viziunea nouă, atitudinea și dorința de a mișca ceva în sistemul de educație și implicit în cel de învățământ, pot conduce către o lume educată, care este puternică și asumată.” ne-a declarat Prof. univ. dr. Crenguța Lăcrămioara OPREA, unul dintre vorbitorii primei sesiuni.

 

În pauze, participanții au putut lua parte la experiențe pregătite de către partenerii evenimentului, cărora le mulțumim. Datorită lor fiecare persoană prezentă la eveniment a putut să își verifice sănătatea financiară și să afle despre obiceiurile bune la acest capitol, să  participe la cursuri cu ajutorul ochelarilor pentru Realitate Virtuală, să asiste la tipărirea 3D a obiectelor, sau să își facă propria carte pe baza obiceiurile de consum și stil de viață.

 

Ultima parte a evenimentului a fost dedicat artei în scop educativ prin vizionarea filmului interactiv KIDDO și experimentării metodei TOTEM.

 

“Am întâlnit oameni pe care ii interesează educația, îi interesează România de mâine, oameni care vin cu idei, concepte sau oameni care implementează cu sufletul”, a spus Millo Simulov, regizor al filmului KIDDO.

 

Moderatorul evenimentului a fost Adi Cioroianu, iar alături de el pe scenă au urcat următorii: Paul Olteanu (senior trainer și executive coach), Brothers Family (trupă de dans), Alexandru Nicolau (elev), Cecilia Moței (psiholog și consultant ABA), Oana Neacșu (elevă), Crenguța Lăcrămioara Oprea (Coordonator Master interdisciplinar PED-ArtE), Rareș Florescu (artist), Ciprian Dudulea (student antreprenor), George Moroianu (student antreprenor), Mirela Ștețco (Director Training și Support, Teach for Romania), Ștefan-Adrian Apăteanu (CEO  Edu Apps), Vlad Topan (Fondator al Academiei Private), Marcel Căpraru (Președintele Asociației Alternative Pedagocice), Bogdan Glăvan (Profesor universitar de economie), Millo Simulov (Regizor de film, scenarist și producător), Jean-Baptiste Manitou (Muzicoterapeut), Ana Maria Anghelescu (Antropolog).

 

Discursurile vor putea fi vizionate în întregime pe canalul de youtube oficial TEDx Talks, informații suplimentare pot fi găsite pe site-ul dedicat: www.tedxpiatauniriied.ro.
**********

TED este o organizație non-profit devotată răspândirii ideilor, de obicei sub formă de discursuri scurte și de impact (18 minute sau mai puțin). TED a început în 1984 ca o conferință dedicată tehnologiei, divertismentului și designului, azi acoperind aproape toate subiectele -știință, antreprenoriat, probleme globale și multe alte teme- în peste 100 de limbi. Organizate independent, evenimentele TEDx ajută răspândirea ideilor în comunitățile din lumea întreagă.

 

TEDxPiațaUniriiED este un eveniment organizat independent, sub sloganul ”Educație care contează” și are ca scop răspândirea de idei legate de învățare indiferent de tipul ei. Participanților li s-au oferit idei și soluții care pot fi aplicate.