fbpx

Tătaru: Am văzut îngrijorare legat de școală, dar vedem parcurile și locurile de joacă pline. Sunt și bunici acolo

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că nu mersul la școală ar trebui să îngrijoreze, pentru că acolo sunt măsuri stabilite, ci faptul că parcurile sunt aglomerate, acolo fiind și bătrâni.

“Septembrie e o lună de foc. Avem lună de campanie electorală, avem revenire din concedii, crește numărul celor care folosesc mijloace de transport în comun, începe școala, avem alegeri. Avem măsuri pentru fiecare din aceste reveniri, să nu le spun relaxări.

Să le respectăm, să rămânem pe acest platou zimțat, cu 1200 – 1300 de cazuri, număr mai mic duminica și luni când avem mai puține teste, și să ne putem adapta cu noua situație.

Am văzut îngrijorarea legată de acest început de an școlar, dar să ne gândim că vedem parcurile și locurile de joacă aglomerate, vedem și bunici acolo, lipsa măștilor, a unui dezinfectant.

Să nu ne temem de reluarea școlii când avem cadru legal cu norme! Mai degrabă să ne temem de ce se întâmplă nerespectând aceste reguli dincolo de școală”, a declarat Nelu Tătaru, citat de Digi 24.

CONTEXT

Ordinul comun semnat de miniștrii Monica Anisie și Nelu Tătaru, referitor la deschiderea școlilor, a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul poate fi citit, integral, aici.

Ministrul Educației, Monica Anisie și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, au prezentat săptămâna aceasta, într-o conferință de presă organizată la Colegiul Național Sf. Sava, ordinul comun pentru deschiderea școlilor din 14 septembrie.

Declarațiile celor doi miniștri:

Monica Anisie:

Am elaborart ghidurile metodologice, pentru organizarea activității în unitățile de învățământ. Sunt organizate pe fiecare nivel.

Profesorii vor putea reduce decalajele în ceea ce privește modalitatea de predare din timpul suspendării cursurilor,

Veți regăsi debirocratizarea activității didactice.

Au fost elborate metodologiile pentru examenele naționale din anul școlar 2020-2021.

Astăzi vom deschide un portal de informare, intitulat educatiacontinua.edu.ro dedicat acestui an școlar.

Am decis să deschid o linie de Telverde la MEC, dedicată răspunsurilor adresate de părinți și elevi, ikar pentru directorii de unități de învățământ și pentru autoritățile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene voi deschide o altă linie de Telverde pentru a veni în sprijinul acestora.

În ceea ce privește formarea profesorilor, pot să anunț că aproximativ 94.000 de profesori au fost deja formați. Ca măsură complementară, am realizat programul în parteneriat cu TVR, acea Teleșcoală dedicată profesorilor.

Cu toții ne dorim revenirea la cursuri în spațiul școlii. Cred că revenirea trebuie să reprezinte responsabilitatea noastră, a tuturor: a părinților, a elevilor, a profesorilor, a autorităților locale. Revenirea trebuie să reprezinte o asumare a întregii societăți.

Nelu Tătaru

Începând cu 15 mai, am mers pe drumul revenirii la o activitate cvasinormală.

1 septembrie vine o o serie de măsuri de revenire la o viață cvasinormală. Cea mai importantă este reînceperea anului școlar.

Efortul este comun: Guvern, elevi, părinți, profesori.

Sunt aceleași precauții pe care le menționam la începutul pandemiei: distanțare, spălat pe mâini, portul măștii.

Am plecat de la premisa că toți suntem de acord că procesul de învățământ, sistat. trebuie să înceapă. 

Pe 7 septembrie, INSP va face publică evaluarea epidemiologică șa fiecare unitate administrativ-teritorială. Fiecare va primi evaluarea după care se va face deschiderea anului școlar.

Pe 10 septembrie, conducerile unităților școlare vor prezenta DSP și ISJ scenariul după care s-au hotărât să înceapă.

Primordială este distanțarea de 1 m sau folosirea panourilor despărțitoarelor.

La fel, realizarea circuitelor, diferențierea orelor de pauze.

Nu va mai exista declarația pe proprie răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să aibă responsabilitatea triajului diferențial și, apoi, triajul epidemiologic.

Nicio decizie nu va fi liată fără să aibă acordul părintelui.

Copiii de până la 5 ani nu vor purta mască.

parcurile parcurile