fbpx

Țările din Scandinavia redeschid școlile, chiar dacă rata de infectări cu SARS-COV-2 este în creștere

În ciuda creșterii numărului de cazuri de coronavirus în rândul copiilor și adulților tineri, țările din Scandinavia sunt de acord cu privire la două aspecte: faptul că copiii ar trebui să fie prioritari față de  toate celelalte grupe de vârstă; și că nu par să răspândească virusul într-un mod semnificativ, afirmă publicația Financial Times.

Danemarca și Norvegia au fost în aprilie primele țări din Europa care au redeschis școlile după începutul pandemiei, dar au făcut acest lucru treptat, readucând diferite clase și crescând dimensiunile clasei în câteva săptămâni. Acum, sunt pregătiți să deschidă școlile chiar dacă este înregistrată o creștere a cazurilor de Covid-19 în toate țările nordice, în special în rândul tinerilor.

„Nu va fi la fel de normal. Școlile nu vor putea face exact ceea ce își doresc. A fost o primăvară grea și va fi o toamnă grea “, a declarat Peter Fredriksson, șeful agenției naționale pentru educație din Suedia, unde majoritatea școlilor au rămas deschise în toată pandemia. În această săptămână toate școlile se vor redeschide, inclusiv cele pentru elevi de peste 16 ani care au fost închise din martie.

Companiile de transport public din întreaga regiune au avertizat cu privire la posibile supraaglomerații odată cu redeschiderea școlilor, în timp ce autoritățile sanitare norvegiene recomandă lucrătorilor adulți care nu sunt esențiali să coboare din autobuzele aglomerate, pentru a permite îmbarcarea copiilor.

Guri Melby, ministrul educației din Norvegia, a declarat că există o posibilitate puțin mai mare de infecții pe măsură ce școlile se redeschid: „[Dar] obiectivul nostru clar este să menținem creșele și școlile deschise, deoarece suntem conștienți de consecințele negative ale închiderii”, a declarat oficialul, citat de Financial Times.

Anders Tegnell, epidemiologul-șef al Suediei, afirmă, la rândul său: „Copiii se infectează, dar se infectează mai ales de la adulți. Ei nu reprezintă un motor în această pandemie în niciun fel [spre deosebire de] ceea ce am văzut din gripa și alte boli.

Cu toate acestea, există unele îngrijorări, notează jurnaliștii de la Financial Times. Infecțiile au crescut în ultimele săptămâni în Danemarca, Norvegia și Suedia, în mare parte la tineri. În Danemarca, cei cu vârsta cuprinsă între 10 și 29 de ani au reprezentat aproape 40% din toate cazurile din ultimele două săptămâni, comparativ cu 20% pentru pandemia în ansamblu.

Scandinavia