fbpx

SURSE Cum se vor organiza examenele de admitere la Colegiile Naționale

admitere Colegiile Naționale

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației a anunțat, azi, că pachetul legislativ ”România Educată” va include și dreptul Colegiilor Naționale de a-și organiza propriile examene de admitere, separat de Evaluarea Națională, pentru 90% din locurile disponibile.

Potrivit informațiilor obținute de Educație Privată din surse oficiale, în formula agreată în acest moment, Colegiile Naționale își vor formula propriile subiecte la examenele de admitere. Inițial, Ministerul Educației a luat în calcul ipoteza unor subiecte unice la nivel național, însă, în cele din urmă, a ales varianta cu o componentă maximă de descentralizare.

Materiile de examen vor fi, în principiu, aceleași la toate colegiile, însă există posibilitatea ca acestea să adauge discipline noi pentru examinare, în cazul școlilor bilingve sau vocaționale.

Potrivit surselor Educație Privată, o parte dintre aceste reglementări vor fi incluse în pachetul legislativ care va fi lansat mâine în dezbatere publică, însă detaliile metodologiei de examen vor fi reglementate prin ordin de ministru.

Cum a argumentat ministrul Educației introducerea în legislație a examenelor de admitere la Colegii Naționale:

”Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie clasa a VII-a. Ei vor avea o șansă în plus, aceea de susținere a examenului de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegilor naționale (…) Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu se va face înainte de a fi demarată evaluarea națională. Încă de la intrarea în vigoare a legii, pentru elevii de clasa a VIII-a este important de știut că se introduce renunțarea la media din gimnaziu”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la conferința de presă de astăzi.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.