fbpx

Super Luna ”sânge de lup”. La ce oră este vizibilă, în noaptea aceasta, în România

Sursă imagine: space.com

În noaptea aceasta, un fenomen astronomic spectaculos va fi putea fi observat și în România. SuperLuna ”sânge de lup” este o combinaţie între o eclipsă totală de Lună şi o SuperLună. În România, fenomenul va începe la ora 04:36, iar faza maximă va avea loc la ora 7:12.

De asemenea, ”SuperLuna sânge de lup” fi vizibilă în America de Nord şi de Sud, în anumite părţi din Europa şi câteva regiuni din Asia.

De unde vine numele?

Potrivit almanac.com, denumirea tradițională a satelitului selenar în ianuarie este ”Luna Lupului”.

CNN notează că eclipsele lunare pot avea loc doar atunci când este Lună plină, dar cea din seara aceasta este una specială, pentru că se în timpul unui alt fenomen, denumit ”SuperLuna”. O SuperLună are loc atunci când Luna este plină și se află cel mai aproape de Pământ, pe orbită.

SuperLuna reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină sau Lună nouă cu poziția Lunii la perigeul traiectoriei sale circumterestre.

Atunci când ne referim doar la Luna plină, avem un maxim de luminozitate a Lunii, care se va vedea cu circa 12% mai mare decât în mod normal, iar strălucirea acesteia va fi mai mare cu circă 16%.

Deoarece forța mareelor scade cu cubul distanței Pământ-Lună, procentul de mărire al acestei forțe în faza de superlună față de medie devine 18%.

Hărțile unde puteți rămâne la curent cu vizibilitatea fenomenului din această noapte sunt disponibile aici.