fbpx

ȘtirileProTv.ro: Ministerul Educației a interzis opționalele plătite din creșe și grădinițe

Cursurile și cluburile opționale care se desfășurau la unitățile de învățământ preșcolar de stat au fost interzise de Ministerul Educaței, anunță ȘtirileProTv.ro

Potrivit sursei ctate, reprezentanţii Ministerulului Educaţiei spun că au scos în afara legii cursurile de limbi străine, teatru sau dans, din timpul programului, pentru că plata suplimentară era discriminatorie pentru familiile cu posibilități financiare reduse.

Publicația online menționează că această decizie a stârnit revolta celor dispuşi să plătească în plus până la 100 de lei, pe lună, pentru ca fiii sau fiicele lor să facă opţionale la stat.

Surse din Ministerul Educației au confirmat pentru Educație Privată decizia. Măsura este prevăzută în noul curriculum pentru educație timpurie.

Potrivit documentului respectiv, ”activitatea opțională intră în norma cadrului didactic și i se acordă o plajă orară de 0-1 activitate/săptămână. Activităţile opţionale intră în categoria activităţilor de învăţare, respectiv a celor pentru dezvoltare personală şi se includ în programul zilnic al copilului în grădiniţă. Programa unei activităţi opţionale poate fi elaborată de educatoare şi, în acest caz, va fi avizată de inspectorul de specialitate sau poate fi aleasă din oferta de programe opționale avizate de MEN sau de ISJ. Activităţile opţionale se desfăşoară în conformitate cu prevederile legale în vigoare.”

O decizie asemănătoare a mai fost luată în anul 2016. La vremea respectivă, o circulară transmisă de Inspectoratul Şcolar Bucureşti în primăvara acestui an obliga grădiniţele să organizeze astfel de cursuri în afara programului obligatoriu al preşcolarului, adică după-amiaza.

Potrivit documentului emis de Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, “în anul şcolar 2016-2017, activităţile opţionale trebuie să fie desfăşurate, acolo unde este posibil, de către educatoare, confrom competenţelor înscrise în standardul ocupaţional specific profesiei” spune inspectoratul. Mai exact, grădiniţele pot organiza ore opţionale, însă ele trebuie să fie susţinute doar de educatorii profesori angajaţi de stat.