fbpx

Primele două cazuri de infectare cu Coronavirus au fost confirmate în Europa. Care sunt recomandările OMS

Sursă imagine: CNN.com

Autoritățile din Franța au confirmat, în această seară, primele două cazuri de persoane infectate cu Coronavirus 2019-nCoV, virusul provenit din China, care a alertat comunitatea medicală din întreaga lume.

Societatea Română de Microbiologie a publicat, pe pagina sa de internet, recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Acestea sunt recomandările standard ale OMS pentru publicul general, în vederea reducerii expunerii la și a transmiterii mai multor tipuri de afecțiuni și includ igiena mâinilor și igiena respiratorie, precum și practici pentru o alimentație sigură:

  • Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool;
  • Când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini;
  • Evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră;
  • Dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic și spuneți-i medicului dacă ați călătorit recent;
  • Când mergeți la piețele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de coronavirus nou, evitați contactul direct și neprotejat cu animale vii și cu suprafețele aflate în contact cu animalele;
  • Evitați consumul de produse animale crude sau gătite foarte puțin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) și organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

CONTEXT

Pe 31 decembrie 2019, Organizația Mondială a Sănătății a fost alertată cu privire la mai multe cazuri de pneumonie în orașul Wuhan, din Provincia Hubei, China. Virusul nu semăna cu niciun alt virus cunoscut. Acest fapt a generat îngrijorări, deoarece atunci când apare un virus nou, nu putem ști cum afectează oamenii.

Până pe 23 ianuarie, la nivel mondial au fost raportate 581 de cazuri confirmate de coronavirus nou (2019-nCoV). Din acestea, 571 de cazuri au fost în China. Au mai fost raportate cazuri în Tailanda, Japonia, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, Taipei, China, Regiunea Administrativă Specială Macau, SUA și Republica Coreea; toate aceste cazuri călătoriseră în Wuhan;