fbpx

Senatul a adoptat proiectul prin care profesorii primesc spor de pandemie 2.000 lei lunar

Senatul a adoptat proiectul prin care profesorii primesc spor de 2.000 lei lunar, drept stimulent de risc în pandemie, anunță Europa FM.

Potrivit sursei citate, cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ vor primi stimulente financiare pe toată perioada stării de alertă și de urgență pentru implicarea și expunerea în față riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, potrivit unui proiect aprobat de Senat și inițiat de PSD. Semnatarii proiectului sunt cinci parlamentari PSD: Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Robert Cazanciuc, Alfred Simonis și Radu Preda.

Proiectul, cu un impact bugetar semnificativ, urmează să fie discutat în zilele următoare și de Camera Deputaților, forul decizional.

Mai exact, profesorii ar urma să primească un stimulent de risc în valoare de 2.000 de lei pe lună în perioada stării de alertă sau de urgență.

De asemenea, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic ar urma să primească 1.500 de lei pe lună.

Stimulentele ar urma să fie acordate ”pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID-19” și nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuției asiguratorii pentru muncă.

Este vorba despre aproximativ 300 de mii de angajați din sistemul de Educație care ar urma să primească stimulentul de risc, efortul bugetar pentru această măsură urmând să depășească jumătate de miliard de lei pe lună.

Premierul Ludovic Orban a declarat, însă, că bugetul nu mai permite nicio creștere a cheltuielilor.

”În urma zilei negre de la Parlament, în care membrii PSD din comisia de Buget-Finanțe au adoptat niște modificări la ordonanța de rectificare, la ora actuală, România este într-un pericol extrem de mare.

Fac apel la forțele politice să nu sprijine acest raport, pentru că va atrage consecințe nefaste pentru economia românească”, a spus Orban

Senatul